Njemačka: Stotine hiljada građana ponovno na protestima zbog jačanja desnice

Posljednjih sedmica građani u većim gradovima poput Berlina, Minhena ili Kelna masovno izlaze na ulice, protestirajući zbog uspona desnice u Njemačkoj i prije svega desno-populističkog AfD-a.

Analitičari vjeruju kako su protesti koji traju već sedmicama signal da bi AfD-u mogla prestati rasti popularnost (Reuters)

Političari većine njemačkih stranaka izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo ponovnim okupljanjem stotina hiljada građana koji su tokom vikenda izašli na ulice kako bi protestirali protiv sve jače krajnje desnice.

“Masovni protesti ulijevaju povjerenje i daju hrabrost građanima, posebno na istoku zemlje”, rekla je potpredsjednica Bundestaga Katrin Goering-Eckard (Zeleni), prenosi Hina.

Ova političarka, koja i sama potječe s istoka zemlje, rekla je kako su građani DDR-a 1989. već jednom odbranili demokratiju i da će to učiniti i sada.

“Ne samo u velikim gradovima, nego i u manjim mjestima građani izlaze na ulice u borbi za demokratiju”, rekla je Goering-Eckardt.

Ministarstvo unutrašnjih poslova broj demonstranata proteklog vikenda procjenjuje na gotovo 570.000, ukazujući na to da je brojka “vrlo neprecizna”. Organizator protesta, aktivistička mreža Campact, govori o 1,4 miliona demonstranata u više od 30 gradova.

Masovni protesti

Posljednjih sedmica građani u većim gradovima poput Berlina, Minhena ili Kelna masovno izlaze na ulice, protestirajući zbog uspona desnice u Njemačkoj i, prije svega, desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Ovog vikenda je održan i niz protesta u manjim gradovima na istoku Njemačke, gdje AfD uživa veliku popularnost.

U istočnim saveznim pokrajinama Brandenburgu, Saskoj i Tirinškoj, gdje se ove godine održavaju izbori za lokalne parlamente, AfD u ispitivanjima javnog mnijenja uživa podršku više od 30 posto.

Analitičari vjeruju kako su protesti koji traju već sedmicama signal da bi AfD-u mogla prestati rasti popularnost.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja instituta Insa i Emnid, s kraja prošle sedmice, pokazuju lagani pad popularnosti AfD-a koji, međutim, još na saveznom nivou uživa podršku gotovo 20 posto birača, što je dvostruko više nego na posljednjim parlamentarnim izborima u septembru 2021.

Predsjednik Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldewang izrazio je nadu da su protesti znak buđenja “šutljive većine”.

Optužbe AfD-a

AfD djelomično energično reagira na proteste, tvrdeći da iza njih stoji aktuelna koalicijska vlada socijaldemokrata, zelenih i liberala.

“Vlada inscenira skandal i okupi svoje podanike koje onda prodaje kao jezgro društva”, rekla je dopredsjednica AfD-a Alice Weidel, reagirajući na proteste proteklih dana. Govoreći o navodnom isceniranom skandalu aludirala je na reportažu koja je pokazala da su visokorangirani predstavnici AfD-a krajem novembra sudjelovali na tajnom sastanku krajnje desnice, na kojem se raspravljalo o mogućnostima protjerivanja miliona stranaca iz Njemačke nakon eventualnog dolaska na vlast.

Zbog sudjelovanja na ovom sastanku AfD je kritizirala i šefica francuske desnice Marine Le Pen, prijeteći izbacivanjem AfD-a iz kluba zastupnika u Evropskom parlamentu Identitet i demokratija.

Istodobno su sve glasnija i upozorenja na mogući pretjerani strah od desnice i povlačenje krivih historijskih paralela.

“Kada ljudi govore da je situacija u Njemačkoj ista kao i uoči dolaska nacista na vlast 1933, onda je riječ o čistoj histeriji. Demokratija u Njemačkoj dovoljno je stabilna da bi se oduprla radikalizmu desnice i mržnji”, rekla je bivša sutkinja Ustavnog suda Gartrude Luebe-Wolff u razgovoru za dnevnik Neue Westfaelische Zeitung.

Grad Dresden je najavio da će 13. februara održati proteste u odbranu demokratije. Protesti se održavaju na dan kada je 1945, u napadu savezničkih bombardera, potpuno uništen ovaj grad na istoku Njemačke, a u bombardiranju je poginulo više od 25.000 osoba.

Ovaj dan radikalna desnica redovno iskorištava za svoje proteste, nazivajući masovnu pogibiju njemačkih civila u bombardiranjima saveznika “holokaustom bombama”.

Izvor: Agencije