Liberation: Slabljenje UNRWA-e je opasno

Stručnjak za pitanja Bliskog istoka govorio je o ulozi UNRWA-e u životima palestinskih izbeglica, napominjući da je izraelska desnica uvijek bila neprijateljski raspoložena prema ovoj organizaciji.

Više od deset zapadnih zemalja obustavilo je finansiranje organizacije koja od 1949. brine o sudbini palestinskih izbjeglica (EPA)

Francuski list Liberation objavio je da je nekoliko zapadnih zemalja preuzelo inicijativu za obustavom donacija Organizaciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) neposredno nakon što je Izrael optužio neke uposlenike organizacije za učešće u napadu 7. oktobra 2023. godine. Jean-Paul Chaneloud, politički stručnjak specijalizovan za pitanja Bliskog istoka, vjeruje da će ta odluka “imati ozbiljne posljedice”.

List prenosi – iz intervjua sa Mariom Malagardes – da je više od deset zapadnih zemalja (uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo) obustavilo finansiranje ove organizacije, koja od 1949. brine o sudbini palestinskih izbjeglica i koja je jedini izvor humanitarne pomoći za stanovnike Pojasa Gaze, koji su pod izraelskim bombardovanjem tri i po mjeseca, u vrijeme kada prijeti glad za 40 posto njih.

UNRWA je odmah raskinula ugovore sa devet osumnjičenih uposlenika, jedan je poginuo, a ostali nisu identifikovani. Također je pokrenula istragu o desecima uposlenika kako bi se detaljno utvrdile njihove odgovornosti. Međutim, to se nije činilo dovoljnim, jer je reakcija zemalja donatora uslijedila brzo, a poklopila se sa izdavanjem naredbe Međunarodnog suda pravde da se “prihvati” genocid u Gazi i njegovim pozivom da se osigura pružanje humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze.

Stručnjak za pitanja Bliskog istoka govorio je o ulozi UNRWA-e u životima šest miliona palestinskih izbeglica, od kojih su dva miliona u Pojasu Gaze. Napomenuo je da je izraelska desnica uvijek bila neprijateljski raspoložena spram ove organizacije te da je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao finansijsku podršku organizaciji, ali ju je njegov nasljednik Joe Biden vratio.

Neovisno o finansijskom aspektu, kaže stručnjak, pitanje “šta ueaditi da nestanu palestinske izbjeglice” preovladavalo je i prije 7. oktobra, kada se Izrael pripremao za normalizaciju odnosa sa arapskim zemljama, dakle, prije nego što je tekući rat oživio ideju o eliminaciji UNRWA-e.

Kontradiktorni stavovi

Iako ne znamo za šta se terete uposlenici UNRWA-e te je trenutna reakcija organizacije, nakon što je Izrael otkrio umiješanost nekih uposlenika, bila iskrena i transparentna, brzina kojom su Sjedinjene Američke Države i neke evropske zemlje prestale da je finansiraju otvara neka pitanja. Jer, slabljenje UNRWA-e u ovom trenutku je glupo i opasno, a ujedno je i implicitna podrška stavu izraelske vlade i nasilnom ratu koji vodi u Pojasu Gaze.

Stručnjak za pitanja Bliskog istoka je istakao da su Evropljani zauzeli prilično jasan stav, podržavajući provođenje naredbe Međunarodnog suda pravde, ali imamo utisak da su neke zemlje (poput Njemačke) odmah htjele da “rebalansiraju” taj stav suspenzijom finansiranja UNRWA-e nakon izraelskih optužbi.

Ova dva stava se čine kontradiktorna, kaže stručnjak, jer nije moguće podržati hitnu potrebu za više humanitarnih mjera s jedne strane i ukinuti donacije UNRWA-i koja te donacije pruža na licu mjesta s druge strane, i jer je slabljenje ove organizacije u suprotnosti sa onim što je tražio Sud pravde.

U vrijeme kada je svijet potpuno napustio palestinsko stanovništvo, prisustvo UNRWA-e na licu mjesta ometa izraelsku “težnju za sveuništenjem”, kako je rekao izraelski ministar odbrane, pogotovo što Izrael želi da palestinsko pitanje nestane i da protjera Palestince iz Pojasa Gaze – kako smatra stručnjak – a UNRWA je kolateralna žrtva ove težnje.

Stručnjak za pitanja Bliskog istoka izrazio je bojazan da će odluka o finansijskom slabljenju UNRWA-e doprinijeti jačanju ideje o protjerivanju Palestinaca iz Pojasa Gaze. Zaključio je da je usklađivanje Zapada sa odnosima Izraela spram UNRWA-e “znak naših neslaganja i slabosti u odbrani zakona”.

Izvor: Agencije