Lapid: Jevrejska naselja u Gazi nanose štetu Izraelu na međunarodnom planu

Stranka ‘Jevrejska moć’ organizirala je ‘Konferenciju pobjede’, kako bi promovirala obnovu doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze i na sjeveru Zapadne obale.

Stranka 'Jevrejska moć' organizirala je ranije u nedjelju 'Konferenciju pobjede', kako bi promovirala obnovu doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze (Reuters)

Izraelski opozicijski lider Yair Lapid kritizirao je konferenciju koju je održala ekstremistička stranka “Jevrejska moć”, predvođena ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben Gvirom, u Jerusalemu, kako bi pozvala na obnovu doseljeničkih naselja u Gazi i sjeveru Zapadne obale.

Stranka “Jevrejska moć” organizirala je ranije u nedjelju “Konferenciju pobjede”, kako bi promovirala obnovu doseljeničkih naselja u Pojasu Gaze i na sjeveru Zapadne obale, kao odgovor na događaje od 7. oktobra. Na konferenciji su učestvovali i ministri i zastupnici u Knessetu (Parlament), blizu 20 izraelskih ministara, a neki od njih su iz vladajuće stranke Likud koju predvodi izraelski premijer Benjamin Netanyahu, navodi izraelski list Yedioth Ahronoth.

Komentirajući ova dešavanja, Lapid je rekao da se time nanosi šteta Izraelu na međunarodnom nivou i vojnici izlažu opasnosti, a također će naštetiti mogućem dogovoru o razmjeni zarobljenika.

Lapid je dodao, u objavi na svom nalogu na platformi X, da organiziranje konferencije predstavlja strašnu neodgovornost. Netanyahu i njegova vlada su nesposobni, a ova vlada je, prema njegovim riječima, najštetnija u historiji Izraela.

‘Sramota za Netanyahua’

Objasnio je da je konferencija o naseljavanju u organizaciji stranke “Otzma Yehudit”, uz učešće brojnih ministra iz stranke Likud, sramota za Netanyahua i stranku koja je nekada bila u srcu nacionalnog tabora, a sada se bespomoćno zaklanja iza ekstremista.

Netanyahu je u više navrata izjavio da je ponovno naseljavanje u Pojasu Gaze u ovom trenutku nerealno.

U ratu u junu 1967. Izrael je okupirao Pojas Gaze, a zatim se povukao iz njega i demontirao naselja 2005. godine.

U decembru prošle godine 15 izraelskih organizacija održalo je konferenciju radi pripreme projekata naseljavanja u Gazi, u slučaju da vojska uspije proširiti svoju kontrolu nad Pojasom. Izraelska kompanija za nekretnine i izgradnju stambenih objekata već je otvorila mogućnost za rezervacije stambenih jedinica na tom području, prema onome što su otkrili jevrejski mediji u to vrijeme.

Ujedinjeni narodi smatraju da je izraelsko naseljavanje na okupiranim teritorijama nezakonito i bezuspješno pozivaju Izrael da to okonča. Upozoravaju da se time potkopavaju šanse za okončanje sukoba u skladu s principom rješenja s dvije države, palestinske i izraelske.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada