Katarski premijer: Dobar napredak u pregovorima o primirju i zarobljenicima u Gazi

Doha kaže da obavještajni zvaničnici iz Egipta, Izraela i SAD-a rade na osiguranju primirja u Gazi i oslobađanju zarobljenika.

Al Thani: Razgovaralo se o dogovoru, uključujući postupno primirje prema kojem bi prvo bile puštene žene i djeca i pomoć ušla u opkoljeni pojas Gaze (Screenshot/ Al Jazeera)

Premijer Katara rekao je kako je zabilježen “dobar napredak” tokom sastanka obavještajnih čelnika iz Egipta, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država proteklog vikenda gdje je bilo govora o mogućem dogovoru na osiguranju primirja u ratu Izraela i Hamasa, te oslobađanja zarobljenika koje drže palestinske grupe u Gazi.

Šefovi obavještajaca iz tri države, koji predvode pregovore o dogovaranju obustave borbi od početka rata 7. oktobra, tokom vikenda su se susreli u francuskoj prijestolnici Parizu.

Oni su razgovarali o potencijalnom dogovoru koji bi sadržavao višefazno primirje po kojem bi prvo bili oslobođeni žene i djeca, te dozvoljena isporuka humanitarne pomoći u opkoljeni Pojas Gaze, rekao je prvi čovjek katarske Vlade šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani.

“Pokušat ćemo prenijeti ovaj prijedlog Hamasu i dovesti ih do pozicije gdje će pozitivno i konstrukivno biti dio procesa”, istakao je premijer tokom skupa u organizaciji Atlantskog vijeća u Washingtonu.

Značajan napredak

On je dodao kako Hamas zahtijeva stalni prekid vatre kao preduvjet za ulazak u pregovore.

“Vjerujem kako smo se pomjerili sa tog mjesta na mjesto koje bi potencijalno moglo dovesti do stalnog prekida vatre u budućnosti”, ističe premijer Katara.

Al Thani smatra kako su pregovori napredovali “do daleko bolje pozicije nego što je to bilo prije nekoliko sedmica”.

Hamas je 7. oktobra uzeo približno 240 osoba kao taoce nakon što je ova palestinska grupa izvršila iznenadni napad iz Gaze na jug Izraela. Tom prilikom su, po izraelskim podacima, ubili najmanje 1.139 osoba.

Izrael je odgovorio razornim bombardiranjem i kopnenom invazijom na Gazu, ubivši više od 26.600 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Odbijeni prijedlog Hamasa

Katar i SAD su predvodili pregovore za ranije primirje koje je trajalo sedmicu dana krajem novembra i u kojem su palestinske grupe u Gazi oslobodile više od 100 zarobljenika, a više od 200 Palestinaca držanih u izraelskim zatvorima oslobođeno je u zamjenu.

Od tada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu pod sve većim pritiskom na više frontova, sa jedne strane porodice zarobljenika traže dogovor kako bi se osigurao povratak njihovih voljenih, a sa druge članovi njegove krajnje desne vladajuće koalicije forsiraju eskalaciju rata, dok je ključni saveznik SAD kritizirao Izrael zbog broja civilnih žrtava u Gazi.

Prošle sedmice je Netanyahu odbio prijedlog Hamasa da se okonča rat i oslobode zarobljenici u zamjenu za povlačenje izraelskih snaga, oslobađanje zatvorenika i prihvatanje da će oružana grupa upravljati Gazom.

Izraelski premijer rekao je da bi prihvatanje Hamasovih uvjeta značilo ostaviti oružanu grupu “netaknutom” i da su izraelski vojnici “uzalud pali”. U više navrata je govorio da bi samo kampanja maksimalnog pritiska mogla natjerati grupu da oslobodi sve zarobljenike.

Pitanje utjecaja Dohe

Katarski premijer istakao je da njegova država nije “supersila koja može nametnuti nešto nekoj strani”, odgovarajući na ranije Netanyahuove tvrdnje da Katar nije uspio iskoristiti svoju moć da izvrši pritisak na Hamas.

Doha je domaćin političkog ureda Hamasa i glavna je rezidencija visokog političkog dužnosnika Ismaila Haniyeha.

“Koristimo naše dobre urede da se povežemo, premostimo jazove, da smislimo neke alternative. I ovaj način je uspio”, rekao je, misleći na prethodna posredovanja koja je omogućio Katar.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada