Izraelski zvaničnik: Moguće da iza 7. oktobra stoje ‘izdajnici iznutra’

Rezervni brigadni general Zvika Fogel, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i član Knesseta, izjavio je kako ne isključuje mogućnost da postoje ‘izdajnici iznutra’ koji stoje iza napada.

Hamas i druge frakcije otpora izveli su 7. oktobra operaciju Potop Al-Aksa, koja je uključivala napad na izraelske vojne punktove i naselja u okolini Pojasa Gaze (Al Jazeera)

Rezervni brigadni general Zvika Fogel, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i član Knesseta, izjavio je u nedjelju kako ne isključuje mogućnost da postoje ”izdajnici iznutra” koji stoje iza napada Islamskog pokreta otpora (Hamas) 7. oktobra na naselja u okolini Pojasa Gaze.

Fogel, koji dolaze iz stranke Otzma Yehudit (Jevrejska moć), rekao je u izjavama za izraelski list Maariv: “Pada li vam na pamet da proteklih dvadeset godina nismo znali šta se dešava u Pojasu Gaze? Neka osoba ovdje je znala šta će se dogoditi.”

“Kažem da postoji nešto, ako to ne otkrijemo u budućnosti, možemo produbiti jaz između mogućnosti zavjere i mogućnosti da smo svi glupi. Više volim da mislim da nismo glupi”, dodao je.

Fogel je upitao: “Ne možemo ništa ne znati? Ništa? Ušli smo u auto nuklearnog naučnika (..) u Iranu i ubili ga, a ne znamo šta se dešava u Pojasu? To je nešto mnogo gore i neko to mora istražiti.”

”Kada Ronen Bar, šef Šin Beta (izraelska služba unutrašnje sigurnosti), kaže da se mora formirati istražna komisija, razumijem da ima mnogo strana koje su počele da brinu o sebi umjesto o budućnosti zemlje”, nastavio je.

“Ovdje nešto smrdi. Želim da to neko otkrije. To ne može biti samo pretpostavka”, dodao je.

Zamjene u vojsci

Kaže da, ako to nije tačno, “morat ćemo zamijeniti čitave jedinice u vojsci, i generacije lidera koji nisu griješili u svojoj percepciji. Oni su, sasvim jasno, neodgovorni i neprofesionalni, i ogriješili su se o državu Izrael”.

Izjavio je: “Preferiram da ne vjerujem da je tako. Radije bih vjerovao da nas je izdao neko iznutra.”

Rekao je: “Možda ćemo tu istinu morati otkriti u budućnosti. Ne znam šta je bolje, otkriti da ovdje ima izdajnika ili da postoji grupa neprofesionalnih ljudi.”

Fogel je završio riječima: “Ne mogu isključiti da ovdje postoji zavjera. Ne možemo biti tako neodgovorni. Nadam se da griješim.”

Hamas i druge frakcije otpora izveli su 7. oktobra operaciju Potop Al-Aksa, koja je uključivala napad na izraelske vojne punktove i naselja u okolini Pojasa Gaze. U operaciji je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, ranjeno oko 5.431 i zarobljeno najmanje 239, kao odgovor na stalne izraelske napade na Palestince i džamiju Al-Aksa.

Hamas je razmijenio desetke zarobljenika i zatvorenika s Izraelom tokom privremenog humanitarnog primirja koje je trajalo sedam dana i okončano je početkom decembra 2023.

Izraelska vojska od 7. oktobra 2023. godine vodi razorni rat protiv Gaze, koji je do danas ostavio 26.422 poginulih i 65.087 ranjenih, većinom žena i djece, prema palestinskim vlastima. Također je doveo do ogromnih razaranja i humanitarne katastrofe bez presedana, prema Ujedinjenim nacijama.

Izvor: Agencije