Kremlj: Zapad koristi ‘rusku prijetnju’ da odvrati pažnju od unutrašnjih problema

U razgovoru za televiziju Rossiya, Peskov je nazvao poziv njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa da se pripreme za rat s Rusijom ‘starom horor pričom o ruskom medvjedu.’

Peskov: 'Poziv Pistoriusa - stara horor priča o ruskom medvjedu" (EPA)

Zapadne zemlje pokušavaju da iskoriste “rusku prijetnju” kako bi odvratile pažnju od unutrašnjih problema, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Anadolija.

U razgovoru za televiziju Rossiya, Peskov je nazvao poziv njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa da se pripreme za rat s Rusijom “starom horor pričom o ruskom medvjedu”.

Razumljiv poziv

“Ovaj poziv je lako razumjeti. Ekonomski problemi su jasni. Konkurentnost slavne njemačke industrije opada, rashodi rastu, raste teret socijalnih obaveza. Njemački farmeri izlaze na ulice… Znači, stigli su do kraja svog strpljenja. Šta je najbolja distrakcija u takvoj situaciji? Stara horor priča o ruskom medvjedu. Posebno uzimajući u obzir da je on već budan”, rekao je Peskov.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je za list Der Tagesspiegel da je Rusija sposobna “jednog dana napasti zemlju članicu NATO-a”. Međutim, Rusija tvrdi da se NATO godinama sve više približava njenim granicama, suprotno obećanjima datim nekadašnjem ruskom predsjedniku Mihailu Gorbačovu da neće širiti alijansu bez očiglednog razloga.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada