Ukrajina i Litvanija dogovorile zajedničku proizvodnju dronova

Litvanija može brzo da počne da proizvodi dijelove za montažu dronova potrebnih Oružanim snagama Ukrajine.

Gabrielius Landsbergis i Dmitro Kuleba razgovarali su i o ukrajinskom priključivanju EU i NATO-u (EPA)

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je u subotu sa litvanskim kolegom Gabrieliusom Landsbergisom o definisanju zajedničkih koraka za povećanje proizvodnje dronova za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

“Litvanija ima tehnologiju, mi imamo mogućnost da povećamo proizvodnju. Ovo je bila ključna tema. Postoji jasno razumijevanje šta, kako i kada treba raditi, kako bi ukrajinsko-litvanska saradnja u proizvodnji dronova dala maksimalan rezultat u najkraćem mogućem roku”, rekao je Kuleba na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je sa litvanskim ministrom razgovarao i o pristupanju Ukrajine EU i NATO-u.

“Ovdje imamo zajednički pristup, a Litvanija nam, kao članica obje institucije, maksimalno pomaže na putu ka članstvu u njima”, rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Prema njegovim riječima, tema razgovora bilo je i pitanje zamrznute ruske imovine, sankcija i “svega za šta su potrebna efikasna rješenja”.

“Imamo zajednička očekivanja od predstojećeg sastanka Evropskog vijeća 1. februara, postoji napredak u pogledu otvaranja Evropskog fonda za mir, koji je već duže vrijeme blokiran zbog stava pojedinih članica EU. Radimo na deblokadi i ima ohrabrujućih koraka u tom pravcu”, rekao je Kuleba.

On je naveo da je sasvim realno da se ove godine osigura kontrola nad ukrajinskim nebom u slučaju dobijanja dovoljnog broja aviona F-16, dronova odgovarajuće klase, opreme za elektronsko ratovanje i raketa.

Zajednička sigurnost prioritet

Landsbergis je izjavio da Litvanija može brzo da počne da proizvodi dijelove za montažu dronova potrebnih Oružanim snagama Ukrajine.

“Možemo da započnemo proizvodnju komponenti za ono što je potrebno na bojnom polju, posebno ono što će biti potrebno za proizvodnju dronova. U početku govorimo o ograničenom broju, ali mislim da to može da se desi veoma brzo”, rekao je Landsbergis.

Šef litvanske diplomatije je naglasio da će vlada Litvanije u potpunosti podržati svaki industrijski projekat koji će pomoći Ukrajini i litvanskoj sigurnosti.

Ministar vanjskih poslova Litvanije doputovao je u Kijev u četvrtak, a u petak je posjetio Harkovsku oblast, gdje će se izgraditi sklonište o trošku baltičke zemlje.

Izvor: Agencije