Trump proglašen krivim za klevetu, mora platiti više od 80 miliona dolara

E. Jean Carroll (80) tužila je Trumpa u novembru 2019. jer je pet mjeseci ranije poricao da je silovao sredinom 1990-ih u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman na Manhattanu.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odlazi na suđenje nakon što ga je E. Jean Carroll optužila da je silovao prije nekoliko decenija, 26. januara 2024. (REUTERS/Eduardo Munoz)
Bivši američki predsjednik Donald Trump odlazi na suđenje nakon što ga je E. Jean Carroll optužila da je silovao prije nekoliko decenija, 26. januara 2024. (REUTERS/Eduardo Munoz)

Savezna porota u petak je naložila Donaldu Trumpu da plati 83,3 miliona dolara odštete E. Jean Carroll, koja je bivšeg američkog predsjednika optužila da joj je uništio ugled pouzdane novinarke negirajući da je silovao prije gotovo tri desetljeća, izvijestio je Reuters.

Carroll (80) tužila je Trumpa u novembru 2019. jer je pet mjeseci ranije poricao da je silovao sredinom 1990-ih u garderobi robne kuće Bergdorf Goodman na Manhattanu.

Donald Trump je tvrdio da nikada nije čuo za Carroll te da je ona izmislila svoju priču kako bi potaknula prodaju svojih memoara.

Njegovi advokati rekli su da je Carroll bila gladna slave i da je uživala u pozornosti pritaša dok je govorila protiv svog neprijatelja.

Trump želi drugi predsjednički mandat

Druga je porota prošlog maja naložila Trumpu da plati Carroll 5 miliona dolara zbog sličnog poricanja iz oktobra 2022, utvrdivši da je klevetao i seksualno zlostavljao novinarku. Trump se žalio na tu odluku.

Na sadašnjem suđenju, Carroll je tražila još najmanje 10 miliona dolara, rekavši da je Trump uništio njenu reputaciju cijenjene novinarke koja govori istinu, prenosi Hina.

Također je tražila kaznenu odštetu, djelomično kako bi spriječila Trumpa da ponovi svoje poricanje.

Trump je iskoristio ovaj slučaj i svoje druge pravne muke kako bi ojačao kampanju za ponovno preuzimanje Bijele kuće na izborima u novembru, u vjerovatnom obračunu s demokratom Joeom Bidenom, koji ga je pobijedio 2020.

Trump se suočava s četiri krivične optužnice, uključujući dva slučaja u kojima ga se tereti da je pokušao nezakonito poništiti svoj izborni poraz 2020. Izjasnio se nevinim u svim slučajevima, a sebe je prikazao kao žrtvu politički motiviranih laži i pravosudnog sistema izvan kontrole.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada