Naftni tanker u plamenu nakon napada Husa

Operater Trafigura rekao je da je udar izazvao požar u jednom od teretnih spremnika broda.

Husi navode da su gađali Marlin Luandu u petak navečer (AP)

Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu, rekao je njegov operater, nakon što su Husi saopćili da su ga pogodili projektilom, javlja BBC, a prenosi Hina.

Jemenska grupa navodi da su gađali Marlin Luandu u petak navečer.

Operater Trafigura rekao je za BBC da je udar izazvao požar u jednom od teretnih spremnika broda. Američki dužnosnici rekli su CBS-u, da je tanker pogodila protivbrodska balistička raketa i da je mornarički brod reagirao na njegov signal za pomoć.

Nema izvještaja o povrijeđenim licima, poručili su američki dužnosnici.

To je najnoviji napad Husa na komercijalne brodove u i oko Crvenog mora. Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopćila je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena. Također je rekla da je posada na sigurnom.

UKMTO je upozorio druge brodove da prolaze s oprezom i prijave svaku sumnjivu aktivnost.

“Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom spremniku na desnoj strani”, rekao je glasnogovornik Trafigure.

“Sigurnost posade naš je najvažniji prioritet. Ostajemo u kontaktu s brodom i pažljivo pratimo situaciju.”

Tanker plovi pod zastavom Maršalovih Otoka

Vojni glasnogovornik pokreta Husi Houthia Yaha Sarea rekao je da je skupina koristila “određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila” i da je udar u petak bio “direktan”.

Uslijedio je nakon ranijeg incidenta u petak kad je UKMTO izvijestio o dva projektila u vodi blizu broda koji se nalazi jugozapadno od Adena.

Od novembra su Husi, koje podržava Iran, pokrenuli desetke napada na komercijalne brodove koji su plovili Crvenim morem, jednim od najprometnijih plovnih puteva na svijetu, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, gdje se Izrael bori protiv Hamasa.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenuli su zračne napade na grupu Husi kao odgovor na njene napade, a Husi su nakon toga upozorili da će pojačati svoje napade na brodove.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada