Macron potpisao novi zakon o imigraciji

Ustavni sud je odbacio mnoge mjere koje su donijete uz podršku desnice i ultradesnice, pa su u nekoliko članova u zvaničnom izdanju označene “odredbe koje su odlukom Ustavnog suda od 25. januara 2024. kvalifikovane kao neustavne”.

Poslije odluke Ustavnog suda, Macron je pozvao ministra Darmanina da učini „sve što je u njegovoj moći da imigracioni zakon primijeni što je prije moguće (EPA)

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona objavila je danas u Službenom listu formalni tekst novog zakona o imigraciji, sa prvim uputstvima o njegovoj primjeni koji su već predstavljeni zvaničnicima, prenosi Tanjug.

Proglašenje zakona dolazi nakon što je Ustavni sud Francuske odbacio 35 od njegovih 86 članova, uključujući sporne amandmane na kojima je insistirala desnica, kao što su mjere ograničavanja pristupa socijalnim beneficijama i uvođenje imigracionih kvota, prenosi Le Parisien.

Ustavni sud je odbacio mnoge mjere koje su donijete uz podršku desnice i ultradesnice, pa su u nekoliko članova u zvaničnom izdanju označene “odredbe koje su odlukom Ustavnog suda od 25. januara 2024. kvalifikovane kao neustavne”.

Zastupnici su također odbacili formu, ali ne i suštinu mnogih mjera, kao što su godišnje migracijske kvote i strožiji kriterijumi za spajanje porodice.

Međutim, na snagu je stupilo 10 članova zakona “O kontroli imigracije i unaprijeđenju integracije”, a konačni tekst zadržava strukturu na kojoj je insistirao ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, koji je predstavio zakon u parlamentu.

Ovo je, posebno, dio koji olakšava deportaciju ljudi ako počine krivična djela, kao i ukidanje njihove boravišne dozvole. Generalno, za dobijanje boravišne dozvole potrebno je obavezati se na „poštovanje principa Republike“, kao što su sloboda govora i savjesti i ravnopravnost muškaraca i žena.

Također je pojačan zahtjev za vladanjem francuskim jezikom, posebno “razumijevanjem uobičajenih izraza”.

Zakon ukida zaštitu koju uživaju određene kategorije stranih državljana, poput onih koji su u Francusku stigli mlađi od 13 godina. Odjeljenja sada imaju mogućnost da uskrate izdržavanje za djecu strancima od 18 do 21 godine kojima je naloženo da napuste zemlju.

Kako je saopšteno, oko 150.000 Francuza demonstriralo je prošle sedmice, zahtijevajući ukidanje zakona o imigraciji.

Pobjeda vlade

Zakon o imigraciji usvojio je francuski parlament 19. decembra 2023. nakon 18 mjeseci intenzivne debate, zahvaljujući glasovima desnice, posebno zastupnika partije Nacionalno okupljanje koju u parlamentu predvodi Marine Le Pen.

U zakonu je zadržana odredba o regulisanju neregistrovanih radnika u industrijama koje se suočavaju sa manjkom.

Poslije odluke Ustavnog suda, Macron je pozvao Darmanina da učini „sve što je u njegovoj moći da imigracioni zakon primijeni što je prije moguće“. Darmanin, koji je ranije rekao da su neke miere “očigledno u suprotnosti sa ustavom”, opisao je odluku suda kao pobjedu vlade.

Odluka je, međutim, izazvala osudu sa desnice, pri čemu je Jordan Bardella, predslednik partije Nacionalno okupljanje, kritikovao ono što je nazvao “pučem od strane sudija, uz podršku predsjednika” u objavi na platformi X. On je pozvao na referendum o imigraciji kao jedino rješenje.

Izvor: Agencije