Američki State Department odobrio prodaju aviona F-16 Turskoj

Kongres ima pravo uložiti prigovor na odluku State Departmenta u roku od 15 radnih dana.

Turska je u oktobru 2021. godine uputila zahtjev SAD-u za kupovinu najnovijeg modela aviona F-16 (Anadolija)

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) odobrilo je u petak prodaju borbenih aviona F-16 i kompleta za modernizaciju letjelica Turskoj u vrijednosti od 23 milijarde dolara te je o tome i formalno obavijestilo američki Kongres, javlja Anadolija.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je Turska predala dokumente u vezi s protokolom o članstvu Švedske u NATO-u nakon što ga je u utorak ratificirao turski parlament.

Turska je u oktobru 2021. godine uputila zahtjev SAD-u za kupovinu najnovijeg modela aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju i nadogradnju letjelica koje već ima u svojoj floti.

Pravo na žalbu

State Department je i u januaru prošle godine neformalno obavijestio Kongres o prodaji borbenih aviona F-16 Turskoj, ali su zastupnici na Capitol Hilu uslovljavali taj dogovor turskim odobrenjem prijema Švedske u NATO.

Kongres ima pravo uložiti prigovor na odluku State Departmenta u roku od 15 radnih dana.

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove u Senatu Ben Cardin rekao je da će dozvoliti prodaju nakon što je Ankara ratificirala odobrenje prijema Švedske u NATO.

Senator Jim Risch, visoko rangirani član Komiteta za vanjske poslove, rekao je krajem oktobra da će odustati od prigovora na prodaju nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao zeleno svjetlo za prijem Švedske u NATO.

Izvor: Agencije