Zbog čega Izrael nabavlja američke borbene avione ako ih neće koristiti u Gazi?

Izraelski Channel 12 objavio je da će američka pošiljka oružja koja uključuje desetine lovaca F-35 i F-15, te helikoptera Apache stići u Izrael narednih dana.

Al-Duwairi je pojasnio da je Izrael svoje prioritete postavio u skladu sa razvojem rata u Pojasu Gaze (Reuters)

Vojni i strateški ekspert general-major Fayez Al-Duwairi rekao je da je najava izraelske vojske da će uskoro primiti novu isporuku američkog oružja poruka upozorenja regionalnim faktorima (Iranu i libanonskom Hezbolahu) i proaktivni korak podrške Washingtona u slučaju da rat preraste u regionalni.

Izraelski Channel 12 objavio je da će američka pošiljka oružja koja uključuje desetine lovaca F-35 i F-15, te helikoptera Apache stići u Izrael narednih dana, dodajući da je to, kako je opisao, implementacija velikog vojnog sporazuma između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo odbrane SAD (Pentagon) je saopćilo da nije vidjelo izvještaje izraelskih medija o dolasku nove pošiljke američke vojne pomoći u Izrael.

Al-Duwairi je rekao da je Izrael svoje prioritete postavio u skladu sa razvojem rata u Pojasu Gaze i mogućnošću da on preraste u regionalni, ističući da nema tehničke ili operativne potrebe za ovim avionima u ratu u Pojasu Gaze, pošto otpor nema vazdušne snage, niti ima rakete vazduh-vazduh.

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada