Washington Post o kontroverznoj izraelskoj ‘tampon zoni’ u Gazi

Izjave izraelskih vojnika su prva javna potvrda da se kontroverzni plan sprovodi, a uključuje i rušenje zgrada u predloženoj tampon zoni, piše Washington Post.

Izrael je uništio sve kuće, farme i civilne objekte tokom godina kako bi proširio tampon zonu istočno od Gaze (Al Jazeera)

Američki list The Washington Post navodi da je Izrael “neočekivano” otkrio da njegova vojska napreduje s planom uspostave tampon zone duž granice sa Gazom, prilikom saopćenja da su izraelski vojnici napadnuti dok su postavljali eksploziv u dvije zgrade u ponedjeljak, kada su poginula 24 izraelska vojnika.

Američki list smatra da su izjave izraelske vojske od utorka prva javna potvrda da se kontroverzni plan sprovodi, a uključuje i rušenje zgrada u predloženoj tampon zoni.

Saopćenje vojske uslijedilo je dan nakon što su u borbama u Pojasu Gaze poginula 24 oficira i vojnika izraelskih snaga, uključujući 21 vojnika iz rezervnog sastava koji su ubijeni u eksploziji dvije zgrade u kampu Al-Maghazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze. Ovaj incident je opisan kao najnasilniji dan borbi otkako je započela kopnena invazija 27. oktobra 2023. godine.

List je u svom izvještaju naveo da su se Sjedinjene Američke Države izričito protivile uspostavljanju tampon zone, rekavši da ne bi trebalo biti trajne promjene palestinskih granica. Organizacije za ljudska prava kažu da je uništavanje civilnih kuća i farmi čin koji može biti ratni zločin.

Šta kaže Izrael?

Izraelska vojska je navela da su njeni vojnici ₋ koji su ubijeni u ponedjeljak u blizini grada Khan Yunis ₋ bili među ekipom zaduženom za rušenje objekata. Pogođeni su raketnom granatom, što je izazvalo detonaciju eksploziva i srušilo dvije zgrade dok su se vojnici nalazili u njima.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari tvrdi da su “snage uklanjale terorističke zgrade i infrastrukturu” oko 600 metara od granične ograde, kako bi “stvorile sigurnosne uvjete za povratak stanovnika juga u njihove domove”.

The Washington Post navodi i to da su izraelski graničari uspostavili – prije operacije Potop Al-Aksa 7. oktobra – tampon zonu od 274 metra oko granične ograde, koja je duga 58 kilometara, ”iako je to područje koje Palestinci mogu koristiti za poljoprivredne aktivnosti”.

Izraelski zvaničnici sada kažu da je “labavost” u uspostavljanju tampon zone omogućila Hamasu da probije graničnu ogradu u napadu na jug Izraela 7. oktobra.

Uništeno 1.100 zgrada

U mjesecima koji su prethodili napadu Hamasa, izraelske granične jedinice su izvijestile da su vidjele neke osobe kako se približavaju ogradi s mapama. Činilo se da proučavaju područje kako bi utvrdili slabe tačke, navodi se u izvještaju američkog lista. Izraelska vojska je odbila dati više detalja o tampon zoni, uključujući dubinu područja koje je “planirano da bude očišćeno”, dodaje list.

Izraelska vojska je saopćila u srijedu da je “ovo dio imperativnih radnji neophodnih za provedbu odbrambenog plana koji će osigurati poboljšanje sigurnosti u južnom Izraelu”.

Potpukovnik Jonathan Conricus, istraživač u Fondaciji za odbranu demokratija i bivši glasnogovornik izraelske vojske, rekao je da će se zona, prema onome kako on to razumije, protezati nešto više od 1,6 kilometara, odnosno više nego dvostruko od površine tampon zone prije izbijanja trenutnog rata u Pojasu Gaze. ”U nekim područjima može biti šira, a u nekim područjima malo manja”, rekao je.

Prema pisanju The Washington Posta, u planiranoj tampon zoni bilo je ukupno 2.850 zgrada, navodi izraelska televizija Channel 12, dok je izraelska vojska već uništila skoro 1.100 zgrada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada