Ukrajina pozvala kineskog predsjednika Xija na ‘mirovni samit’

Kina ima bliske veze s Rusijom i suzdržava se od kritiziranja njene invazije na Ukrajinu, ali je rekla da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja mora poštivati.

Kineski predsjednik Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin proglasili su partnerstvo 'bez ograničenja' u Pekingu samo tri sedmice prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine (EPA)

Ukrajina je pozvala kineskog predsjednika Xija Jinpinga da učestvuje u planiranom “mirovnom samitu” svjetskih čelnika u Švicarskoj, rekao je Ihor Žovka, glavni diplomatski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, dok se ruska invazija približava drugoj godišnjici.

Kina ima bliske veze s Rusijom i suzdržala se od kritikovanja njene invazije na Ukrajinu, ali je rekla da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja mora poštivati ​​te je ponudila pomoć u posredovanju u sukobu.

“Definitivno pozivamo Kinu da učestvuje na samitu, na najvišem nivou, na nivou predsjednika Narodne Republike Kine”, rekao je Žovka u intervjuu za Reuters, prenosi Hina.

“Sudjelovanje Kine bit će nam jako važno. Radimo s kineskom stranom. Uključujemo naše partnere u svijetu kako bi prenijeli kineskoj strani koliko je važno sudjelovati na takvom samitu”.

‘Partnerstvo bez ograničenja’

Kineski predsjednik Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin proglasili su partnerstvo “bez ograničenja” u Pekingu samo tri sedmice prije ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine. Od tada je Kina drastično povećala uvoz ruskih energenata.

Putin kaže da je invazija bila nužna da se zaštiti sigurnost Rusije, dok Kijev i Zapad kažu da se u tom neizazvanom ratu radi o agresiji i otimanju zemlje.

Neutralna Švicarska pristala je ugostiti ukrajinski mirovni samit o Ukrajini na zahtjev Zelenskog, ali datum i mjesto još nisu određeni. Žovka je rekao da timovi još uvijek rade na detaljima.

Mirovni plan

Žovka je također rekao da su savjetnici za nacionalnu sigurnost rekordne 82 zemlje ovaj mjesec sudjelovali u razgovorima u švicarskom gradu Davosu koji su bili usredotočeni na ukrajinski mirovni plan u deset tačaka.

Rusija nije pozvana na planirani samit i ranije je rekla da ukrajinski plan u deset tačaka neće uroditi plodom.

Taj plan predviđa obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje svih ruskih snaga, zaštitu zaliha hrane i energije, nuklearnu sigurnost i oslobađanje svih ratnih zarobljenika.

“Razgovarat ćemo (na samitu) o određenom planu za provedbu ove (mirovne) formule”, rekao je Žovka.

Ukrajina se bori da zadrži međunarodnu podršku usred znakova zamora među svojim zapadnim saveznicima nakon neuspjeha kijevske protuofenzive prošle godine u postizanju napretka na bojnom polju.

Peking je prošle godine iznio vlastiti plan od dvanaest tačaka za mir u Ukrajini koji uključuje proglašavanje prekida vatre, ali ne uvjetuje da se Rusija treba povući s bilo kojeg teritorija koji je zauzela.

Izvor: Agencije