Turska šalje SAD-u ‘instrument ratifikacije’ za pristupanje Švedske NATO-u

Turski parlament je juče odobrio zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, nakon višemjesečnih razmatranja.

Washington pozdravlja odobrenje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kazao je Blinken (Reuters)

Turska će uskoro poslati konačni instrument ratifikacije za pristupanje Švedske u NATO u Washington, što je potez za koji lideri u Bijeloj kući i Ankari kažu da otvara put ka turskoj kupovini američkih borbenih aviona F-16.

Turski parlament u četvrtak je odobrio zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, nakon višemjesečnih razmatranja, prenosi Tanjug.

Prema pravilima NATO-a, završni dokument u procesu, instrument ratifikacije, potrebno je poslati u arhivu State Departmenta u Washingtonu nakon odobrenja parlamenta određene zemlje.

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je da Washington pozdravlja odobrenje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dok je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao za Reuters da je “oduševljen” odlukom Ankare.

Prodaja aviona

“Radujemo se što ćemo dobiti instrument ratifikacije i pozdraviti Švedsku kao 32. saveznicu NATO-a”, rekao je Blinken na platformi X.

Erdogan i američki zakonodavci su prethodno povezivali konačno odobrenje Ankare Švedskoj za članstvo u NATO-u za tursku kupovinu borbenih aviona Lockheed Martin F-16 i kompleta za modernizaciju, za ukupno 20 milijardi dolara, prenosi Reuters.

Ubrzo nakon glasanja u turskom parlamentu, predsjednik SAD-u Joe Biden je poslao pismo Kongresu o svojoj namjeri da započne formalni proces prodaje F-16 Turskoj.

“Ovo čekamo. Naravno, ishod iz Washingtona će nam dati mogućnost da što pre započnemo proces slanja F-16 u Tursku”, dodao je Erdogan.

Da bi Švedska postala punopravna članica Alijanse, potrebno je da njen zahtjev odobri još mađarski parlament.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada