Putin: ‘Očigledno’ je Ukrajina oborila avion iznad Belgoroda

Rusija je objavila snimak na kojem su navodno ukrajinski vojnici dok se ukrcavaju u avion.

Ono što se dogodilo je zločin, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin (Reuters)

Ruska istražna komisija objavila je u petak snimak na kojem su navodno ukrajinski ratni zarobljenici dok se ukrcavaju u avion koji se kasnije srušio na jugu zemlje.

Rusko istražno povjerenstvo je na Telegramu objavilo video koji prikazuje vozila kako se približavaju avionu Ilyushin-76 na aerodromu. Pojedinci se vide kako izlaze iz vozila pripremajući se za ukrcaj. Video nema zvuka i popraćen je samo jednim redom objašnjenja. Lokacija nije navedena, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Nije bilo službenih ukrajinskih komentara na video.

“Zbog loše kvalitete videa teško je razumjeti što se tačno događa”, napisao je Ukrajinski Radio NV na društvenim mrežama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije u petak izjavio da je ukrajinska protivzračna odbrana ove sedmice oborila ruski vojni avion koji se srušio u blizini granice s Ukrajinom.

Prebacivanje krivice

U svojim prvim komentarima o nesreći koja se dogodila u srijedu, Putin je rekao da će rezultati istrage Moskve biti objavljeni za dva-tri dana, ali preliminarni rezultati sugeriraju da su projektili koji su pogodili avion bili američki ili francuski.

Putin je također optužio Ukrajinu da je znala da se u avionu nalazi 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

“Ne znam jesu li to učinili namjerno ili greškom, ali očigledno je da su to učinili”, rekao je Putin u petak.

“U svakom slučaju, ono što se dogodilo je zločin. Bilo iz nehata ili namjerno, u svakom slučaju predstavlja zločin.”

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su šest ruskih članova posade i tri ruska vojnika također bili na letu kako bi obavili najnoviju razmjenu zarobljenika s Ukrajinom.

Ukrajina nije ni potvrdila ni demantovala navode da je oborila avion ali je osporila izjavu Moskve o tome ko je zapravo bio u avionu i šta se tačno dogodilo.

Kijev je odbacio tvrdnju Moskve da je upozorena da će avion s ukrajinskim ratnim zarobljenicima u to vrijeme letjeti iznad ruske regije Belgorod. Također se navodi da postoje neslaganja u spisku imena 65 Ukrajinaca koji su navodno u to vrijeme bili u avionu, objavili su ruski mediji. Međutim, Putin je rekao da avion nije mogla oboriti ruska “prijateljska vatra” jer njihovi sistemi protivzračne odbrane imaju postavljene zaštitne mjere kako bi ih spriječili da napadnu njihove avione.

“Postoji sistem identifikacije ‘prijatelj-neprijatelj’, i koliko god puta da operater pritisne dugme, naši sistemi PVO tehnički ne bi funkcionisali”, rekao je Putin.

Međunarodna istraga

Ukrajina je u četvrtak pozvala na međunarodnu istragu o eksploziji.

“Što se tiče međunarodne istrage, vjerujem da ćemo učiniti naš dio da se to ipak dogodi. Ali uvjeren sam da će Rusi davati ‘glasne izjave’, i neće nikoga pustiti”, rekao je Dmytro Lubinets, povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava u gostovanju na nacionalnoj televiziji, dodajući da će poslati pisma Ujedinjenim narodima i Međunarodnom odboru Crvenog križa.

“Oni (Rusija) neće predati nikakve materijale na analizu i jednostavno će okriviti Ukrajinu”, dodao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se raspravljalo o oborenom avionu. Na sjednici su i Moskva i Kijev pokušali svaliti krivnju na druge.

“Sve informacije s kojima danas raspolažemo pokazuju da se radi o zločinu s predumišljajem”, rekao je zamjenik ruskog ambasadora u UN-u Dmitrij Poljanski, dodajući da su ukrajinski čelnici “jako dobro znali rutu i način na koji će vojnici biti prevezeni do mjesta za razmjenu.”

Optužio je Kijev da je žrtvovao vlastite trupe “zapadnim geopolitičkim interesima”.

S druge strane, zamjenica ukrajinskog ambasadora Kristina Hajovišin odbacila je optužbe napominjući da “Ukrajina nije bila obaviještena o broju vozila, cestama i prijevoznim sredstvima zatvorenika”.

“Ovo može predstavljati samo namjerne akcije Rusije da ugrozi živote i sigurnost zarobljenika”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera i agencije