Odvojene od majke: Priča o Layan i Leen iz Gaze izaziva suosjećanje i bijes

Dvije djevojčice – koje se trenutno nalaze u pograničnom kampu Rafah sa tetkom, bez oca, majke i braće – poslale su tužnu poruku, punu čežnje i nostalgije.

Postupak izraelske okupatorske vojske da dozvoli dvjema djevojčicama da sele sa sjevera Pojasa Gaze na jug bez njihove majke izazvao je val bijesa i osuda na društvenim mrežama (Al Jazeera)

Postupak izraelske okupatorske vojske da dozvoli dvjema djevojčicama da sele sa sjevera Pojasa Gaze na jug bez njihove majke izazvao je val bijesa i osuda na društvenim mrežama, istovremeno i suosjećanje sa djevojčicama.

Okupatorska vojska je dozvolila da Layan koja ima deset godina i njena mlađa sestra Leen od osam godina idu na jug putevima za koje se tvrdilo da su sigurni, nakon što su stanovnici na sjeveru primorani evakuisati se iz svojih domova.

Dvije djevojčice – koje se trenutno nalaze u pograničnom kampu Rafah sa tetkom, bez oca, majke i braće – poslale su srceparajuću poruku, punu čežnje i nostalgije, nadajući se da će ona stići do njihove porodice, nakon što je prošlo nekoliko mjeseci bez vijesti od njih.

‘Bezosjećajni svijet’

Jučer je u programu „Shabakat“ objavljena reakcija korisnika društvenih mreža na ovaj slučaj, koji je jedan među hiljadama koji ukazuje na patnju Palestinaca zbog restriktivnih mjera okupatora i rasističke prakse njegovih snaga u Pojasu Gaze.

Korisnik Hilal je komentirao tragični slučaj Layan i Leen, opisujući okupatora kao „nemilosrdnog zločinca koji ne poštuje ljudska prava i prava djece“.

Korisnik pod imenom Snajperista je na svom nalogu napisao: „Njihova poruka svijetu je samo da suosjeća sa njima. O svijete, gdje su ti osjećaji?“, dok je Tayseer napisao: „Patnja djece Gaze je postala teža od planina, susret s porodicom postala je najveća želja.“

Abdulah je poslao poruku dvjema djevojčicama naslovljenu kao „Strpljenje i izdržljivost“, u kojoj je rekao: „Najdivnija djeco na svijetu, najljepše što postoji na ovoj zemlji, ne bojte se. Zločinci su poraženi i njihov poraz će uskoro biti obznanjen.“

Od ukupno 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze, na jug Pojasa raseljeno je 1,9 miliona palestinskih civila, odnosno, 85 posto stanovništva. UNICEF navodi da intenziviranje sukoba, pothranjenost i bolesti u Pojasu Gaze prijete životima više od 1,1 milion djece.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada