Mediji: Ogromna pošiljka američkog oružja stiže u Izrael za nekoliko dana

Izraelska televizija objavila da ovo oružje dolazi u sklopu onoga što je opisala kao ogroman vojni dogovor između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Izraelski avion F-35 iznad okupiranog Jerusalema (EPA)

Izraelska televizija Channel 12 objavila je u četvrtak da će u Izrael stići pošiljka američkog oružja, uključujući desetke lovaca F-35 i F-15 i helikoptera Apache.

Channel 12 je na svom nalogu na X platformi (bivši Twitter) dodao da će pošiljka stići u narednim danima.

Izraelska televizija dodaje da ovo oružje dolazi u sklopu onoga što je opisala kao ogroman vojni dogovor između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Također navodi da je Izrael nastojao sklopiti dogovor u skladu sa potrebama svojih vojnih snaga, u vrijeme dok nastavlja sa svojom vojnom kampanjom na Pojas Gaze već četvrti mjesec i prijeti velikom operacijom protiv Hezbollaha u Libanu.

Sa svoje strane, američko Ministarstvo odbrane (Pentagon) saopćilo je da nije imalo uvid u izvještaje izraelskih medija o dolasku nove pošiljke američke vojne pomoći u Izrael.

SAD šalje vojnu pomoć u Izrael

Krajem decembra, izraelski list Yedioth Ahronoth otkrio je da su Sjedinjene Američke Države poslale više od 230 teretnih aviona i 20 brodova natovarenih oružjem u Izrael od početka rata u Gazi.

Prethodne američke pošiljke uključivale su različito oružje, između ostalog bombe, artiljerijske granate, oklopna vozila i osnovnu borbenu opremu za vojnike.

Krajem prošlog mjeseca, pojedini izvještaji su spominjali da Washington odbija odobriti zahtjev Izraela za kupovinu jurišnih helikoptera Apache.

Nakon što je palestinski otpor pokrenuo operaciju Potop Al-Aksa 7. oktobra, administracija američkog predsjednika Joea Bidena obećala je da će vojno podržati Tel Aviv, koliko god to bilo potrebno, kako bi mu omogućila da se “brani”, a također je rasporedila nekoliko nosača aviona i ratnih brodova u regiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije