Kina optužuje SAD za zloupotrebu međunarodnog prava plovidbom kroz Tajvanski moreuz

Glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Wu Qian rekao je da su aktivnosti američkih ratnih aviona i ratnih brodova ‘na pragu Kine’ osnovni uzrok problema između dvije vojne sile.

Američki pomorski razarač USS John Finn plovio je u utorak 160 kilometara moreuzom koji razdvaja Kinu od Tajvana (Reuters)

Kina je optužila Sjedinjene Američke Države da su vojnim manevrima u zapadnom Pacifiku zloupotrijebile međunarodna prava nakon što je američki pomorski razarač prošao kroz Tajvanski moreuz.

Glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Wu Qian rekao je da su aktivnosti američkih ratnih aviona i ratnih brodova “na pragu Kine” osnovni uzrok problema između dvije vojne sile, prenosi Beta izvještaj AP-a.

“SAD treba da prestane da zloupotrebljava međunarodno pravo, da prestanu sa svim opasnim i provokativnim ponašanjem i strogo obuzdaju aktivnosti vojnika na liniji fronta, kako bi se izbjegle nesreće u moru i u zraku”.

Američki razarač plovio moreuzom

Američki pomorski razarač USS John Finn u srijedu je plovio 160 kilometara moreuzom koji razdvaja Kinu od Tajvana.

SAD je saopćio da su njihovi postupci u skladu sa međunarodnim zakonima koji garantuju slobodu plovidbe.

“Nijedan član međunarodne zajednice ne treba biti zastrašen ili primoran da se odrekne svojih prava i sloboda”, saopćila je Sedma flota američke mornarice o tranzitu Johna Finna kroz moreuz.

Kina je pristala obnoviti vojne kontakte sa Sjedinjenim Američkim Državama prošlog novembra djelimično da strane mogu zaustaviti nenamjerne sudare ili druge incidente za vrijeme održavanja vojnih vježbi ili patrola u vodama regionalnih žarišta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada