Pomoć iz zraka posljednje rješenje za izgladnjele ljude u Gazi

Izvršni direktor Action For Humanity osuđuje argument da se brašno, boce s vodom ili prehrambeni artikli, pripremljeni za neuhranjene ili nezbrinute ljude, mogu koristiti kao oružje protiv Izraelaca.

Palestinci stoje u redu čekajući da dobiju hranu u Rafahu, južnom Pojasu Gaze (Reuters)

Othman Moqbel, izvršni direktor Action For Humanity, najveće neprofitne organizacije u Velikoj Britaniji, skrenuo je pažnju na metode koje Izrael koristi da okonča sve aspekte života u Gazi i pozvao na odgovor na inovativne načine za podršku Palestincima koji su podvrgnuti neviđenim patnjama.

Kao Palestinac porijeklom, koji je cijeli život saosjećao sa svojim narodom zbog zločina koje je nad njim činila i čini okupacija, Moqbel vjeruje da je sadašnji rat gori od bilo kojeg prethodnog, jer narod Pojasa sada trpi zlodjela ubijanja i rušenja kakva moderna historija ranije nije svjedočila. Dodao je “da smo svjedoci” katastrofalne gladi kojoj Izrael namjerno i svjesno podvrgava narod Gaze uskraćujući im osnovne potrepštine koje su im potrebne za preživljavanje.

Palestinci ispred dobrotvorne kuhinje u Gazi (Reuters)

Moqbel, u članku koji je objavila britanska web stranica Middle East Eye, smatra da se ova nehumana djela mogu ublažiti mjerama sličnim onima koje su učinile Francuska i Jordan kada su spustile iz zraka nekoliko tona medicinske pomoći u bolnice koje nisu mogle da se izbore s prilivom povrijeđenih ljudi.

Globalna odgovornost

Dodao je da, ako se ignoriraju pozivi svijeta da se osigura da humanitarna pomoć stigne do naroda Pojasa Gaze kopnenim putem, onda svijet snosi odgovornost za transport pomoći na bilo koji drugi način “i ako nam ne dozvole da pomognemo kopnom ili morem, onda moramo pokušati zračnim putem.”

Moqbel je naveo da je spuštanje zaliha iz zraka bio slučaj u prethodnim humanitarnim krizama, kao što se nedavno dogodilo u slučaju spasavanja života u opkoljenim područjima u Siriji, ranije u slučaju državljana Bosne i Hercegovine pod opsadom u Mostaru, kao i lokalnih zajednica u Južnom Sudanu kojima je bila uskraćena mogućnost pružanja pomoći zbog sukoba.

Izvršni direktor Action For Humanity osudio je argument da se brašno, boce s vodom ili prehrambeni artikli, pripremljeni za neuhranjene ili nezbrinute ljude, mogu koristiti kao oružje protiv Izraelaca.

Stanovnici Gaze suočavaju se s krizom gladi i pothranjenosti (Reuters)

Moqbel smatra da spuštanje pomoći civilima iz zraka može pomoći u prevazilaženju logističkih izazova s ​​kojima se humanitarne organizacije trenutno suočavaju, a ako se to učini u koordinaciji s vojnim vlastima, rizici za one koji distribuiraju tu pomoć će se smanjiti.

Unatoč poteškoćama s kojima se može suočiti spuštanje humanitarne pomoći iz zraka, a u svjetlu trenutne krize, Moqbel smatra “da smo došli do tačke” u kojoj je “posljednja slamka spasa” postala jedina preostala opcija i da nema opravdanog razloga “da ne započnemo pokušaj spuštanja hrane i vode” u Gazu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada