Japan: Šteta nastala u zemljotresu mogla bi dosegnuti 16,2 milijardi eura

Službena procjena viša je od prvih djelomičnih procjena štete koje je početkom januara izradio privatni sektor.

Japansko otočje jedno je od seizmički najaktivnijih u svijetu (Reuters)

Šteta nastala u potresu koji je pogodio Japan 1. januara i u kojem je poginulo više od 230 osoba, mogla bi, prema procjenama japanske vlade, biti između 6,9 i 16,2 milijardi eura, javlja Hina.

Za izradu te procjene u obzir su uzete štete nastale na zgradama i infrastrukturi u prefekturi Ishikawa, koja je najteže pogođena, kao i u dvije susjedne prefekture, Toyami i Niigati, a razlika je tako velika jer još nisu procijenjene sve štete, rekao je dužnosnik dodavši da je taj izvještaj predstavljen Vijeću ministara.

Službena procjena viša je od prvih djelomičnih procjena štete koje je početkom januara izradio privatni sektor.

Mjere za poboljšanje životnih uvjeta

No, ukupan iznos štete trebao bi biti manji od one nastale nakon potresa i cunamija 2011. na sjeveroistoku Japana, a koja je iznosila 147 milijardi eura.

Vlada je donijela i mjere za poboljšanje životnih uvjeta osoba evakuiranih nakon potresa 1. januara, obnovu pogođenih područja i revitalizaciju turizma.

Japansko otočje jedno je od seizmički najaktivnijih u svijetu.

Savremene zgrade u Japanu mogu izdržati vrlo snažne potrese, ali to nije slučaj za mnoge stare građevine, posebno u ruralnim područjima kao što je poluotok Noto na kojemu se nalazi prefektura Ishikawa, epicentar potresa od 1. januara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada