Izraelska vojska: Stopa poginulih vojnika prijateljskom vatrom je užasna

Broj vojnika ubijenih prijateljskom vatrom u borbama u Gazi predstavlja jednu petinu svih poginulih izraelskih vojnika od početka rata.

Izraelska vojska objavila je da je do sada u Gazi ubijeno 2.748 izraelskih oficira i vojnika (EPA)

Glasnogovornik izraelske vojske je za američki kanal NBC rekao da je stopa poginulih vojnika prijateljskom vatrom zastrašujuća i dodao da se izvlače pouke kako bi se smanjili takvi incidenti.

Posljednja statistika koju je izraelska vojska objavila o poginulima u borbama u Gazi bila je u decembru 2023, i tada je Tel Aviv govorio o ubistvu 20 vojnika “prijateljskom vatrom” u Pojasu Gaze.

“Broj vojnika ubijenih prijateljskom vatrom u borbama u Gazi predstavlja jednu petinu svih poginulih tokom cijele kopnene operacije”, tvrdi radio izraelske vojske, koji navodi da je taj broj porastao na 111, uključujući oficire i vojnike.

Prema podacima izraelske vojske, svaki peti smrtni slučaj je prouzrokovan prijateljskom vatrom. Ovi incidenti uključuju slučajnu pucnjavu, tenkove koji slučajno usmrte (pregaze) vojnike, zidove koji padnu na vojnike ili greške sa eksplozivom tokom priprema za aktivaciju.

Faktori koji dovode do nesreća

Prema prethodnom izvještaju Al Jazeere, postoji nekoliko faktora koji dovode do smrti prijateljskom vatrom:

  • Strah i zbunjenost tokom sukoba sa borcima otpora
  • Loša obučenost i nedostatak koncentracije kao rezultat iscrpljenosti tokom borbe
  • Prisustvo snažnog otpora na tlu koje odvlači pažnju i slabi snagu neprijatelja
  • Priroda teškog borbenog okruženja nametnutog od strane otpora kroz ulične borbe
  • Hanibalov protokol: Mrtav vojnik je bolji od zarobljenog vojnika, a to je mjera koju koristi izraelska vojska da spriječi zarobljavanje svojih vojnika, čak i ako to znači da ih ubije.

Ono što je poznato kao Hanibalov protokol dozvoljava bombardiranje položaja zarobljenih vojnika, a tokom rata u Gazi, kroz istrage je utvrđeno da je okupaciona vojska ubijala Izraelce ili pripadnike svoje vojske primjenjujući ovaj zakon.

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, komentarisao je pogibije okupacione vojske usljed prijateljske vatre, rekavši da se greške dešavaju u svim borbama, ali one ne dostižu ove katastrofalne brojke, ustvrdivši da to pokazuje “da je riječ o propaloj i kukavičkoj vojsci, koja nije kompetentna.”

Izraelska vojska objavila je da je do sada u Gazi ubijeno 2.748 izraelskih oficira i vojnika.

Izvor: Al Jazeera