ICJ nije naredio prekid rata, ali kaže da Izrael mora spriječiti genocid u Gazi

Privremena odluka Međunarodnog suda pravde poziva na hitne mjere, kaže da Izrael mora ‘spriječiti i kazniti’ poticanje na genocid.

Pro-palestinski aktivisti mašu zastavama tokom zasjedanja Međunarodnog suda pravde u Haagu, Nizozemska 26. januara 2024. [Patrick Post/AP]

Međunarodni sud pravde (ICJ) naredio je Izraelu da poduzme korake kako bi spriječio genocid u Gazi, ali nije pozvao na prekid vatre kako je Južnoafrička Republika tražila.

Sud u ovoj fazi nije ulazio u srž slučaja koji je pokrenula Južna Afrika – je li u Gazi počinjen genocid – ali velika većina od 17 sudaca podržala je u petak provedbu hitnih mjera.

Iznoseći privremenu presudu, Sud je rekao da Izrael mora poduzeti sve mjere koje su u njegovoj moći kako bi spriječio svoje trupe da počine genocid, da mora spriječiti poticanje na činjenje genocida, dopusti više humanitarne pomoći u Gazu i donijeti više mjera za zaštitu Palestinaca, koje je opisao kao ‘zaštićenu grupu’, prema Konvenciji o genocidu iz 1948.

Presudom se također poziva Izrael da u roku od mjesec dana izvijesti Sud o koracima koje je poduzeo u provedbi ovih mjera.

Međutim, nije naredio prekid vatre u Gazi, gdje je izraelska vojska ubila više od 26.000 Palestinaca od početka rata 7. oktobra prošle godine.

Izričući presudu, predsjednica suda Joan E Donoghue rekla je da postoji dovoljno dokaza za nastavak suđenja po optužbama za genocid, te da ICJ ima nadležnost da odlučuje o tom pitanju.

U međuvremenu, dok se ne donese konačna presuda, rekla je da je sud “stajališta da Izrael mora poduzeti mjere u okviru svoje moći da spriječi i kazni direktno i javno poticanje na činjenje genocida”.

‘Smanjite tenzije’

Petnaest od 17 sudaca glasalo je za provedbu svih hitnih mjera. Julia Sebutinde iz Ugande bila je jedina sutkinja koja je glasala protiv svih mjera.

Izraelski sudac Aharon Barak, jedan od sudaca u Haagu, rekao je: “Iako nisam siguran u vjerodostojnost optužbi za genocid”, glasao je za dvije mjere.

Rekao je da se pridružio većini “u nadi da će mjera pomoći u smanjenju napetosti i obeshrabriti štetnu retoriku”.

Barak je dodao da je glasao za mjeru o pomoći Gazi u nadi da će to “ublažiti posljedice oružanog sukoba za najugroženije”.

Thomas Macmanus, profesor prava na Univerzitetu Queen Mary u Londonu, rekao je za Al Jazeeru kako nije iznenađen što sud nije zatražio prekid vatre jer bi to, na neki način, “učinilo Izrael bespomoćnim da se brani od napada…”.

“Ali ono što oni traže… tražili su da se zaustavi ubijanje”, rekao je.

“Izrael može nastaviti protuterorističke operacije, ali ne mogu nastaviti s napadom na Gazu kao što smo vidjeli u zadnjih stotinu ili više dana”, dodao je.

‘Odlučujuća pobjeda’

Južnoafrička Republika pozdravila je odluku Suda i nazvala je “odlučujućom pobjedom” međunarodnog prava.

“Južnoafrička Republika se iskreno nada da Izrael neće djelovati s ciljem da osujeti primjenu naredbe, kao što je javno prijetio da će učiniti, već da će potpunosti djelovati u skladu s njom, što je i dužan učiniti”, naveo je u saopćenju Odjel za međunarodne odnose i saradnju južnoafričkog ministarstva.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyadh Maliki pozdravio je odluku Suda, nazivajući je “važnim podsjetnikom” da niko nije iznad zakona.

“To razbija izraelsku ukorijenjenu kulturu zločina i nekažnjivosti, koja je obilježila njegovu decenijama dugu okupaciju, oduzimanje imovine, progon i aparthejd u Palestini”, rekao je.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je novinskoj agenciji Reuters da je presuda značajan razvoj događaja koji je pridonio izolaciji Izraela i razotkrivanju njegovih zločina u Gazi.

“Pozivamo na prisiljavanje okupatora da provede odluke Suda”, dodao je.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritikovao je presudu i ponovio da Izrael ima “pravo da se brani” i da je pokušaj da mu se to uskrati “očita diskriminacija jevrejske države”.

Iako su odluke ICJ-a konačne i na njih se ne može uložiti žalba, Sud nema način da ih provede.

Izvor: Al Jazeera