Charles Michel odustaje od kandidature na evropskim izborima

Michelova odluka ranije ovog mjeseca da se kandidira na izborima u junu kao kandidat belgijske liberalne stranke izazvala je kritike.

'Na kraju ovog mandata razmislit ću o prirodi i smjeru svojih budućih obaveza', kazao je Michel (Reuters)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je u petak da odustaje od plana da se kandidira za zastupnika u Evropskom parlamentu.

“Neću biti kandidat na evropskim izborima. Posvetit ću sve svoje napore sadašnjim odgovornostima dok ne dođu do kraja”, napisao je Michel na Facebooku.

Michelova odluka ranije ovog mjeseca da se kandidira na izborima u junu kao kandidat belgijske liberalne stranke izazvala je kritike, djelomično jer bi morao ranije napustiti svoju trenutnu dužnost, piše Hina.

Sukob interesa

Njegova kandidatura također je otvorila pitanja o mogućim sukobima interesa budući da bi se kandidirao kao stranački političar u predizbornoj kampanji u isto vrijeme dok obavlja dužnosti predsjednika Vijeća sastavljenog od čelnika iz različitih političkih grupa.

“Uvijek ću biti zagovornik Evrope koja je demokratska, jaka, ujedinjena i upravlja svojom sudbinom. Na kraju ovog mandata razmislit ću o prirodi i smjeru svojih budućih obaveza”, dodao je.

Izvor: Agencije