Britanska vlada optužena da je ‘bacila’ 10 milijardi funti na neispravnu opremu

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala istražuje navode o mitu i prevari prilikom kupovine zaštitne opreme u vrijeme pandemije.

Kontrolor i generalni revizor Nacionalne revizorske kancelarije kaže da se aktivnosti na otkrivanju prevara u Velikoj Britaniji u vrijeme pandemija COVID-a 19 moraju nastaviti (Reuters)

Britanski ministri optuženi su da su rasipali novac poreskih obveznika, nakon što su objavljeni zvanični podaci pokazali da je vlada u Londonu potrošila skoro 10 milijardi funti na neispravnu ili neupotrebljivu opremu tokom krize za vrijeme pandemije korona virusa.

U godišnjem izvještaju britanskog Odjeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu navedeno je da je tokom pandemije otpisano skoro tri četvrtine novca potrošenog na ličnu zaštitnu opremu (Personal protective equipment – PPE), prenio je The Guardian.

Kako se navodi, 9,9 milijardi funti od 13,6 milijardi funti vrijedne PPE, koju je odjeljenje kupilo između 2020. i 2022, bilo je neupotrebljivo ili je njegova vrijednost sada manja nego što je vlada platila za nju.

Kontrolor i generalni revizor Nacionalne revizorske kancelarije Gareth Davies rekao je da se aktivnosti na otkrivanju i sprečavanju prevara moraju nastaviti.

Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala istražuje navode o mitu i prevari prilikom dodjeljivanja ugovora o PPE.

Rasipanje novca

Wes Streeting, ministar zdravstva vlade u sjeni, rekao je: “Rishi Sunak je bacao novac poreznih obveznika kao da su konfeti … Sunakova nebriga skupo je koštala našu zemlju. Nikada više konzervativci ne mogu tvrditi da su pažljivi upravitelji javnih finansija.”

“Laburistička vlada će imenovati povjerenika za korupciju zbog COVID-a koji će loviti one koji su opljačkali britanske porezne obveznike, a mi ćemo uspostaviti Ured za vrijednost novca kako bi se svaki peni javnog novca trošio mudro”, dodao je.

Glasnogovornica liberalnih demokrata za zdravstvo Daisy Cooper rekla je: “Ovo je bolestan nivo rasipanja. Milijarde funti novca poreznih obveznika bačene su u vodu zbog nesposobnosti ove konzervativne vlade. Kako bi nam stavili sol na ranu, dio tog novca je potrošen na sumnjive ugovore s konzervativnim prijateljima.”

Ministar zdravstva trebao bi doći u Parlament i objasniti kako je toliki novac poreznih obveznika potrošen i šta se radi da se on vrati, rekla je Cooper.

Izvor: Agencije