Bivši Trumpov pomoćnik osuđen zbog nepoštivanja Kongresa

Peter Navarro je drugi Trumpov pomoćnik osuđen za nepoštivanje Kongresa.

Bivši Trumpov savjetnik za trgovinu u Bijeloj kući Peter Navarro obećao je da će uložiti žalbu (Jose Luis Magana/AP)

Peter Navarro, savjetnik bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog nepoštivanja Kongresa, nakon što je odbio sarađivati u istrazi napada na Capitol 6. januara 2021.

Navarro je proglašen krivim jer je 6. januara ignorisao sudski poziv koji se odnosio na prikupljanje potrebne dokumentacije i davanja izjave komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD-a u svrhu svjedočenja.

Obećao je da će se žaliti na presudu od četvrtka i rekao da ne može sarađivati s komitetom, jer se Trump pozvao na privilegiju izvršne vlasti.

Sudija mu je zabranio da iznosi taj argument tokom suđenja, presudivši da nije dokazao da se Trump pozvao na to.

Navarro je rekao sudu prije izricanja presude da ga je komitet Predstavničkog doma koji je istraživao napad 6. januara, naveo da vjeruje da je prihvatio njegovo pozivanje na privilegiju, koja štiti neke predsjedničke zapise i komunikacije od očiju javnosti.

“Niko na mom mjestu ne bi trebao biti doveden u sukob između zakonodavne i izvršne vlasti”, poručio je sudiji.

Dodao je kako “nema razloga za oštru kaznu” koju tužioci traže. Ali američki okružni sudija Amit Mehta osporio je njegovu tvrdnju i rekao: “Vi niste žrtva. Niste predmet političkog progona.”

“Ovo su okolnosti koje ste sami stvorili”, dodao je.

Novčana kazna od 200.000 dolara

Savezni tužioci u Washingtonu zatražili su od sudije Mehte da osudi Navarra na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dolara, tvrdeći da je odlučio biti lojalan Trumpu umjesto vladavini prava.

Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump tokom obraćanja na noćnoj zabavi u sklopu kampanje u Nashuiju, dok se Vivek Ramaswamy, senator Tim Scott i Eric Trump smiju u pozadini (Pablo Martinez Monsivais/AP)

“Optuženi je drsko prkosio Kongresu”, rekao je tužilac John Crabb.

Tužioci su također rekli da se Navarro i ranije pokušao “sakriti iza tvrdnji o povlasticama”, pokazujući “prezir” prema odboru.

Njegova je kazna uslijedila nakon što je sudac odbio njegov zahtjev za novim suđenjem jer su njegovi advokati tvrdili da je porota možda bila pod utjecajem demonstranata izvan sudnice kada su uzimali pauzu od razmatranja slučaja.

Navarro je savjetovao Trumpa o trgovinskim pitanjima tokom njegovog predsjedničkog mandata i postao je glasni pristalica Trumpovih lažnih tvrdnji o raširenoj prevari glasača na izborima 2020. godine.

Trumpove pristalice su u to vrijeme nastojale spriječiti Kongres da potvrdi pobjedu aktuelnog američkog predsjednika Joe Bidena tokom sukoba s policijom oko Capitola.

Navarro je drugi Trumpov pomoćnik koji je osuđen zbog optužbi za nepoštivanje Kongresa, nakon bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona, koji je također dobio četveromjesečnu kaznu, ali je na slobodi i čeka žalbeni proces.

Sudija koji je predsjedavao izricanjem presude u četvrtak također je kritizirao Navarra zbog njegovih prethodnih izjava da iza njegove osude stoji Biden i drugi istaknuti demokrati.

“Joe Biden nije odgovoran za vaše krivično gonjenje”, poručio je sudija.

“Ovakve izjave od nekoga ko zna dobro čemu iste doprinose, razlog je što je naša politika tako korozivna.”

Izvor: Al Jazeera i agencije