Al-Duwairi: Savjeti stručnjaka ohrabrit će Netanyahua da vrši atentate i smanji otvorene operacije

Al-Duwairi je, u analizi za Al Jazeeru, objasnio da ovi savjeti proizlaze iz cionističkog mentaliteta i kulture.

Fayez Al-Duwairi, predviđa da će savjeti koje su stručnjaci jednog američkog centara za studije dali Benjaminu Netanyahuu, nakon terenske posjete Izraelu, navesti izraelskog premijera da usvoji taktiku atentata unutar zemlje (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, predviđa da će savjeti koje su stručnjaci jednog američkog centara za studije dali Benjaminu Netanyahuu, nakon terenske posjete Izraelu, navesti izraelskog premijera da usvoji taktiku atentata unutar zemlje i inostranstvu uz smanjenje otvorenih operacija kako bi se ublažio međunarodni pritisak.

Al-Duwairi je, u analizi za Al Jazeeru, objasnio da ovi savjeti proizlaze iz cionističkog mentaliteta i kulture, te da neće izaći iz okvira onoga što je ustaljeno  u tom mentalitetu, kao što je izvođenje atentata na vođe otpora, u zemlji i inostranstvu, te dalje pristupanje rješavanju problema kroz uništavanje tunela i progon boraca.

No, čini se da metodu antentata izraelskog premijera ne odobravaju svi u Izraelu.

Atentati neće uništiti Hamas

Nahum Barnea, kolumnista izraelskih novina Yediot Ahronot, pozabavio se pitanjem mogućih posljedica koje će atentat na Saliha al-Arourija i Samira Fandija i Azama al-Akru, dvojicu komandanata u Brigadama Al-Qassam, imati na Islamski pokret otpora Hamas i na Izrael.

Izraelski kolumnista smatra da to može naštetiti pregovorima o razmjeni zarobljenika između dvije strane.

Barnea kaže da će atentat u južnom predgrađu Bejruta kratkoročno naštetiti aktivnostima Hamasovog ogranka u Libanu, ali neće promijeniti stvarnost. ”Hamas je organizacija koja je veća od bilo kojeg od svojih potencijalnih mučenika, uključujući i Yahyu Sinwara”, kako je rekao.

Izvor: Al Jazeera