Žestoke borbe u Khan Yunisu, Al-Qassam uništio dva tenka Merkava

Od operacije Poplava Al-Aksa koju je pokrenuo palestinski otpor 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska je priznala ubistvo 556 vojnika i oficira i ranjavanje 2.710 drugih.

Izraelske snage evakuišu svog ranjenika tokom jedne od prethodnih bitaka u Gazi (AFP)

Brigade Al-Quds, vojno krilo Islamskog džihada, objavile su da su njeni pripadnici vodili žestoke sukobe sa izraelskim snagama u Khan Yunisu u južnom Pojasu Gaze, dok su Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, izvijestile da su uništile dva izraelska tenka Merkava.

Brigade Al-Quds su saopćile da su u sukobima sa okupacionim snagama koristile mitraljeze i teško naoružanje, a borbe su se odvijale na zapadu i jugu Khan Yunisa. Objavljene su i scene gađanja mehanizacije izraelskih okupacionih snaga na linijama fronta na zapadu Khan Yunisa.

Brigade Al-Qassam su u međuvremenu potvrdile da su dva izraelska tenka Merkava gađana granatama Al-Yassin 105, u zapadnom dijelu Khan Yunisa.

Izraelska vojska priznala ubistvo 556 vojnika

Dopisnik Al Jazeere je izvijestio i o seriji raketa koje je palestinski otpor lansirao  prema izraelskim gradovima, kazavši da su se sirene oglasile u Netiv Haasari nedaleko od sjevernog Pojasa Gaze.

S druge strane, izraelska vojska je saopćila da je uništila Hamasov tunel u Gazi koji se nalazi kilometar i po od izraelske granice. Navela je da je tunel povezivao sjevernu i južnu Gazu u dužini od jednog kilometra i dubini od 20 metara.

Dodala je da su pronađene rakete, protivvazdušne rakete i druga vojna oprema.

Od operacije Poplava Al-Aksa koju je pokrenuo palestinski otpor 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska je priznala ubistvo 556 vojnika i oficira i ranjavanje 2.710 drugih.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada