Mađarska ne smatra hitnim glasanje o švedskom pristupu NATO-u

Za pristupanje Švedske potrebno je službeno odobrenje svih država članica, njih 31.

Mađarski premijer Orban, koji ima prijateljske odnose s ruskim predsjednikom Putinom, rekao je u srijedu da će pozvati zastupnike da odobre pristupanje Švedske prvom mogućom prilikom (Reuters)

Predsjednik Parlamenta Mađarske rekao je da nema hitnosti u odobravanju švedskog članstva u NATO-u, a nakon turske ratifikacije Budimpešta ostaje jedina koja zadržava proces pristupanja, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Turski parlament u kojem većinu ima vladajući savez predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, glasao je sa 287 glasova prema 55 za odobravanje zahtjeva koji je Švedska podnijela 2022. za jačanje svoje sigurnosti kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Nakon parlamentarne ratifikacije, još se očekuje potpis predsjednika Erdogana kako bi čitav proces završio.

Za pristupanje Švedske potrebno je službeno odobrenje svih država članica (njih 31), uključujući Mađarsku, no odobrenje Turske općenito se smatralo najvećom preostalom preprekom koju treba prevladati.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji ima prijateljske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom uprkos ratu Moskve u Ukrajini, rekao je u srijedu da će pozvati zastupnike da odobre pristupanje Švedske prvom mogućom prilikom.

Podsjećanje Budimpešti iz Štokholma

Parlament trenutno ne zasjeda. Opoziciona socijalistička stranka saopćila je kako će pozvati na vanrednu sjednicu kako bi se odobrila švedska kandidatura za ulazak u NATO, a koja stoji u mađarskom zakonodavnom tijelu od sredine 2022. uprkos opetovanim Orbanovim obećanjima da će je podržati.

“Ne sumnjam da će jedna od opozicionih stranaka – koja je stalno išla protiv mađarskih interesa – pozvati na (vanrednu) sjednicu, ali to vjerovatno neće uspjeti”, rekao je Laszlo Kover, član Orbanova Fidesza, a prenosi internetska stranica index.hu.

“Ne osjećam nikakvu posebnu hitnost. Štaviše, ne mislim da postoji vanredna situacija”, dodao je.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tražio je Orbana u srijedu da ratificira pristup Švedske savezu.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je u četvrtak kako pretpostavlja da je Mađarska svjesna da je ranije navodila kako neće biti posljednja država članica NATO-a koja će ratificirati zahtjev Švedske za pridruživanje savezu, objavio je dnevnik Aftonbladet.

Izvor: Agencije