Sjeverna Koreja testirala novu krstareću raketu

Projektil nazvan Pulhwasal-3-31 trenutno je u razvoju i probno ispaljivanje nije imalo utjecaja na sigurnost susjednih zemalja, navodi korejska novinska agencija.

Sjeverna Koreja saopćila je u četvrtak kako je prvi prvi put testirala novu stratešku krstareću raketu Pulhwasal-3-31 kao dio svojih "redovnih i obaveznih" aktivnosti (Reuters)

Sjeverna Koreja saopćila je kako je prvi prvi put testirala novu stratešku krstareću raketu Pulhwasal-3-31 kao dio svojih “redovnih i obaveznih” aktivnosti za razvoj i nadogradnju sistema naoružanja, javlja Hina.

Projektil nazvan Pulhwasal-3-31 trenutno je u razvoju i probno ispaljivanje nije imalo utjecaja na sigurnost susjednih zemalja, navodi Korejska centralna novinska agencija (KCNA), dodajući da to “nije imalo nikakve” veze s regionalnom situacijom.

“Probna paljba je proces stalnog ažuriranja oružanog sistema i redovna i obavezna aktivnost Glavnog ureda za projektile i njegovih pridruženih odbrambenih naučnih instituta,” navodi KCNA ne otkrivši detalje leta projektila.

Vojska Južne Koreje saopćila je u srijedu da je otkrila sjevernokorejsko lansiranje nekoliko krstarećih projektila prema Žutom moru oko 7 sati ujutro.

Krstareće rakete lete nisko

Južnokorejski načelnik štaba rekao je kako vjeruje da je ispaljivanjem testirana nadogradnja sposobnosti postojećih projektila.

To je sjevernokorejsko prvo poznato lansiranje krstarećeg projektila od septebra 2023, kada je ta zemlja probno ispalila dvije strateške krstareće rakete dugog dometa s lažnim nuklearnim bojevim glavama prema Žutom moru.

Krstareće rakete lete nisko i manevriraju, što ih čini boljim u izbjegavanju odbrane od projektila.

Prošle je godine Sjeverna Koreja lansirala strateške krstareće rakete Hwasal-1 i -2 za koje se pretpostavlja da mogu nositi taktičko nuklearno oružje. Hwasal na korejskom znači strijela.

Lansiranje krstarećeg projektila nije izravno kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se zabranjuje korištenje tehnologije balističkih projektila od strane Sjevera.

Podvodni nuklearni dron

Ali to bi moglo predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti zemlje budući da bi takve rakete mogle imati nuklearne bojeve glave.

Pjongjang je prošle sedmice također tvrdio da je testirao podvodni nuklearni dron u znak protesta protiv najnovijih zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Sjeverna Koreja pojačala je napetosti na Korejskom poluotoku testiranjem oružja i oštrom retorikom u izbornoj godini za Južnu Koreju i SAD.

Južna Koreja je saopćila da započinje masovnu proizvodnju izviđačkih bespilotnih letjelica na srednjim visinama s ciljem njihovog postavljanja 2027. kako bi se poboljšale sposobnosti nadzora i pridonijelo odbrani države.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada