Ruskinja osuđena na 27 godina zatvora zbog smrti ratnog blogera

Darja Trepova poklonila je u jednom kafiću u Sankt Peterburgu ruskom propagandisti rata u Ukrajini kip u kojem je bio sakriven eksploziv.

Darja Trepova kaže da je djelovala prema naredbama Ukrajinca koji joj je slao novac i upute nekoliko mjeseci prije bombaškog napada (AP)

Mlada Ruskinja osuđena je u četvrtak na 27 godina zatvora zbog isporuke bombe koja je prošle godine eksplodirala u rukama proratnog vojnog blogera i usmrtila ga na mjestu, prenosi Hina.

Darju Trepovu (26) sud u Sankt Peterburgu osudio je za terorizam, rukovanje eksplozivom i korištenje krivotvorenih dokumenata u vezi sa smrću blogera Vladlena Tatarskog.

Ranije je obraćajući se povrijeđenima rekla da osjeća “veliku bol i sramotu što su moja lakovjernost i naivnost dovele do ovako katastrofalnih posljedica”.

Njezina odbrana najavila je žalbu.

Tatarskog je ubila bomba skrivena unutar kipića u njegovom liku koji mu je Trepova poklonila tokom govora koji je držao u kafiću u Sankt Peterburgu.

Na suđenju je rekla da je djelovala prema naredbama Ukrajinca pod nadimkom “Gestalt” koji joj je slao novac i upute nekoliko mjeseci prije bombaškog napada na kafić.

Najoštrija kazna za ženu

U svojoj odbrani priznala je protivljenje ratu, dodavši da joj je namješteno jer je mislila da kipić sadrži prislušni uređaj, a ne bombu, pod pretpostavkom da je svrha prisluškivanja Tatarskog doći do informacija o ratu.

Rusija je odmah optužila Ukrajinu za organiziranje ubistva Tatarskog, pravim imenom Maksima Fomina. Bio je jedan od grupe istaknutih blogera propagandista rata u Ukrajini.

Visoki ukrajinski dužnosnici nisu niti preuzeli odgovornost niti negirali umiješanost, a predsjednikov savjetnik Mihailo Podoljak opisao je događaj kao “unutarnji terorizam”.

Tužilaštvo tvrdi da je bila svjesna bombe i „djelovala s ciljem destabilizacije Ruske Federacije i diskreditiranja specijalne vojne operacije”, što službeni naziv za rat Moskve u Ukrajini.

Ako presuda postane pravomoćna, bit će to najoštrija kazna izrečena ženi u modernoj ruskoj historiji.

Izvor: Agencije