Rusija: Nacionalisti Girkinu četiri godine zatvora zbog ‘ekstremizma’

Igor Girkin optužio je predsjednika Rusije Vladimira Putina i vojni vrh da nisu dovoljno efikasno vodili rat u Ukrajini.

Girkinov slučaj pomno se prati kao pokazatelj koliko bi Kremlj tolerirao agresivnu kritiku svojih ratnih napora u Ukrajini (Reuters)

Sud u Rusiji osudio je istaknutog nacionalistu i bivšeg komandanta pobunjenika Igora Girkina za “poticanje na ekstremizam” i osudio ga na četiri godine zatvorske kolonije.

Girkin je više puta kritizirao Kremlj zbog njegove ratne strategije u Ukrajini nakon ruske invazije koja je počela u februaru 2022. i danas traje.

Gradski sud iz Moskve u četvrtak je saopćio kako je Girkin kriv za “javne pozive na provođenje ekstremističkih aktivnosti”.

Također poznat kao Igor Strelkov, Girkin je optužio predsjednika Vladimira Putina i vojni vrh da nisu dovoljno efikasno vodili rat u Ukrajini.

“Služim domovini!”, vikao je Girkin nakon čitanja presude. Njegovi sljedbenici su se okupili ispred suda, a policija je privela trojicu njih, javila je agencija AFP.

“Optužba je apsolutno apsurdna”, rekla je njegova supruga Miroslava Reginskaja, dok je Girkinov advokat Aleksandar Molokov nazvao kaznu “ružnim sudskim aktom” na koji će se odmah žaliti.

Lična uvreda i presuda za MH17

Girkinov slučaj pomno se prati kao pokazatelj koliko bi Kremlj tolerirao agresivnu kritiku svojih ratnih napora u Ukrajini. Od početka sukoba, koji Rusija opisuje kao “specijalnu vojnu operaciju”, Kremlj se fokusirao na progon antiratnih aktivista.

U pritvoru je zadržan u julu prošle godine nakon što je osnovao “Klub gnjevnih patriota” kako bi spasio Rusiju od, kako je rekao, opasnosti od sistematskih previranja zbog vojnih neuspjeha u Ukrajini i borbi u eliti da na kraju naslijedi Putina. U jednom od svojih najotvorenijih istupa 18. jula je na svom Telegram kanalu, koju je pratilo više od 760.000 ljudi, Girkin lično uvrijedio Putina i pozvao ga da vlast prenese “nekome ko je uistinu sposoban i odgovoran”.

Bivši oficir ruske službe sigurnosti FSB-a i komandant na frontu, Girkin je pomogao Rusiji pripojiti Krim 2014. i, ubrzo nakon toga, organizirati proruske milicije koje su otrgle dio istočne Ukrajine iz kontrole Kijeva – događaji koji su započeli sadašnji sukob.

Nizozemski sud ga je 2022. godine u odsutnosti osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove navodne uloge u obaranju aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. kad je poginulo svih 298 putnika i članova posade. On je tada negirao krivnju.

Izvor: Agencije