Haaretz: Najkrvaviji dan za Izrael u Gazi postavlja pitanja o tome šta slijedi

Utorak 22. januar je bio “najkrvaviji dan za Izrael” od 07. oktobra prošle godine, kada su poginula tri padobranca u zapadnom dijelu Khan Yunisa, od ukupno 24 poginula vojnika u 24 sata.

Visoki oficiri izraelske vojske priznali su da pokušaji da se uništi što veći dio Hamasove vojne infrastrukture prije nego što izraelska vojska smanji svoje prisustvo, moraju biti skupi, a 22. januara cijena je bila 21 mrtvi vojnik (Reuters)

Haaretz je naveo da  pogibija 21 vojnika izraelske vojske u jednom incidentu dokazuje opasnost kopnenih operacija u kojima se koriste velike količine eksploziva, a također dovodi u pitanje i izvodljivost uspostavljanja tampon zone na granici Pojasa Gaze.

Izraelski list je, u izvještaju Anshela Pfeffera, podsjetio da operacija u ponedjeljak nije bila prvi put da su izraelske grupe WhatsApp i Telegram bile preplavljene mračnim vijestima o užasnim dešavanjima iz Pojasa Gaze, ponekad zasnovanim na stvarnosti, a ponekad na podsticanju od strane neprijateljskih izvora, ali ono što se ovaj put ispostavilo, jeste da su dešavanja od utorka ujutro bila istinita i nevjerovatna.

Utorak 22. januar je bio “najkrvaviji dan za Izrael” od 07. oktobra prošle godine, kada su poginula tri padobranca u zapadnom dijelu Khan Yunisa, od ukupno 24 poginula vojnika u 24 sata. Ali ostali 21 vojnik je iz rezervnih snaga, njih 19 iz 261. pješadijske brigade i dvojica iz 205. oklopne brigade koji su radili uz njih, poginuli su su u izbjegličkom kampu Al-Maghazi, samo 600 metara od granice.

Nakon što je protjerala gotovo sve stanovnike, izraelska vojska je radila u Al-Maghaziju na rušenju zgrada i tunela. Dva vojnika su poginula unutar tenka koji je obezbjeđivao snage.Tada je eksplodirao eksploziv unutar zgrada u kojima su se nalazile pješadijske snage, a koje su tada već bile pripremljene za miniranje, što je rezultiralo smrću 19 vojnika.

Tampon zona

Direktan uzrok eksplozija se još uvijek istražuje, pogotovo jer je 8. januara poginulo šest vojnika, u još jednoj ranijoj eksploziji, kada su izraelske snage pokušavale uništiti tunel ispod logora Bureij. Bilo da je uzrok ovog incidenta bila vatra Islamskog pokreta otpora Hamas, ili je to bila samo neka vrsta nesretnog slučaja kada se koriste visokoeksplozivni materijali u blizini velike vatre, ovakve vrste nesreća će se nastaviti, kako list kaže, i uzrokovati više žrtava nego u stvarnim borbama.

Visoki oficiri izraelske vojske priznali su da pokušaji da se uništi što veći dio Hamasove vojne infrastrukture, tunela i zgrada, prije nego što izraelska vojska smanji svoje prisustvo, moraju biti skupi, a 22. januara cijena je bila 21 mrtvi vojnik.

List se zapitao: Da li je ono što se dogodilo bilo dio šireg plana za stvaranje tampon zone od 1.000 metara na granicama Izraela? Odgovorio je da su vojnici i oficiri govorili o ovoj tampon zoni, a rad na njoj bio je evidentan u obližnjim područjima u sjevernom Pojasu Gaze, gdje su sve ulice poravnate, iako međunarodno pravo to ne dozvoljava.

Iako je izraelska vlada uvjerila Bidenovu administraciju i druge saveznike da ne namjerava zauzeti nijedan dio Pojasa Gaze, te da će, kada Hamas bude uništen i rat završi, otići, izraelska vojska će insistirati da je tampon zona privremenog karaktera, ali je izraelskoj vladi teško najaviti potpuno povlačenje iz nje, napominjući da bi tuneli koje vojska još nije otkrila posljednjih mjeseci mogli poslužiti za djelovanje ispod te tampon zone.

Haaretz je zaključio da je u nedostatku bilo kakvog jasnog strateškog smjera od Netanyahuove vlade, koja je dokazala svoju nesposobnost čak i da održi ministarsku raspravu o politici o “danu poslije” za svoj rat u Gazi, jedino rješenje koje izraelska vojska može postići u sadašnje vrijeme je veoma opasno, kao i rušenja koja će se nastaviti.

U izazivanju žrtava, privremena tampon zona koja može, ali i ne mora služiti svojoj svrsi, postaje polutrajnog karaktera.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada