BIjela kuća poziva Kongres da odobri prodaju aviona F-16 Turskoj

Turski parlament ratificirao je kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, otklanjajući prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza.

Turska je u oktobru 2021. zatražila kupovinu lovaca F-16 za 20 milijardi dolara (EPA)

Bijela kuća poslala je pismo članovima Kongresa pozivajući ih da Turskoj odobre prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju kompanije Lockhead Martin u vrijednosti od 20 milijardi dolara, prenosi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Turski parlament ratificirao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, otklanjajući veliku prepreku proširenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odlaganja.

Izvori su rekli da je pismo poslato i da administracija u Washingtonu još nije zvanično obavijestila Kongres o planovima za prodaju, prenosi Tanjug.

Odugovlačenje Turske da odobri ratifikaciju bilo je glavna prepreka da bi Kongres odobrio sporazum o avionima.

Razmatranje svake veće prodaje oružja

Kongresmeni su rekli da čekaju ratifikaciju, uključujući i potpis turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prije nego što odluče da li da odobre prodaju.

Turska je u oktobru 2021. zatražila kupovinu lovaca F-16 za 20 milijardi dolara i skoro 80 ​​kompleta za modernizaciju svojih postojećih ratniih avion.

Lideri Komiteta za vanjske poslove Senata i Predstavničkog doma za vanjske poslove razmatraju svaku veću inostranu prodaju oružja. Oni redovno postavljaju pitanja ili izražavaju zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima ili diplomatskim pitanjima koja mogu odgoditi ili zaustaviti takve dogovore.

Izvor: Agencije