Austin: Pentagonu ponestaje novca za Ukrajinu

Kongres pokušava dogovoriti uslove kako bi odobrio zahtjev predsjednika Joea Bidena za dodatno finansiranje nacionalne sigurnosti, koja uključuje i više od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Lloyd Austin je pozvao Kontakt grupu za odbranu Ukrajine da pokrije potrebe Kijeva dok kongresmeni u Washingtonu ne odobre odgovarajuće zakonodavne inicijative (Reuters)

Američka vlada je ostala bez novca za Ukrajinu, tako da Washington više ne može snabdijevati Kijev projektilima i municijom istim tempom kao prije godinu dana, izjavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin.

„Zato pozivam ovu grupu da ‘kopa duboko’ kako bi Ukrajini obezbijedila spasonosne kopnene sisteme protuzračne odbrane i presretače“, rekao je Austin u video obraćanju.

U govoru se obraćao Kontakt grupi za odbranu Ukrajine, pozivajući je da pokrije potrebe Kijeva dok kongresmeni u Washingtonu ne odobre odgovarajuće zakonodavne inicijative, prenosi Tanjug pozivajući se na Ukrinform.

Ukrajincima nedostaje municije

Pomoćnica ministra odbrane za međunarodne poslove Celeste Wallander izjavila je da ukrajinsko Ministarstvo odbrane dobija izvještaje sa linija fronta da „jedinice nemaju zalihe oružja i municije koje su im potrebne“.

Glasnogovornik Pentagona general Patrick Ryder rekao je u utorak nakon virtuelnog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poznate kao Ramstein format, da je Grupa izdvojila ukupno preko 80 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i nastavlja kolektivne napore da se osigura kontinuirana podrška toj zemlji.

Istovremeno, američki Kongres još uvijek pokušava dogovoriti uslove pod kojim bi odobrio zahtjev predsjednika Joea Bidena za dodatno finansiranje nacionalne sigurnosti, koja uključuje i više od 60 milijardi dolara odbrambene pomoći Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada