Anketa: Trump u prednosti pred Bidenom

Prema anketi Ipsosa, većina Amerikanaca ne želi da u izbornu utrku ponovo uđu bivši predsjednik Trump i sadašnji predsjednik Biden.

U prethodnoj anketi s početka mjeseca Trump i Biden su bili izjednačeni (EPA)

Donald Trump ima prednost ispred demokratskog predsjednika Joea Bidena od šest postotnih bodova, pokazuje u četvrtak najnovija anketa Ipsosa iz koje je također vidljivo da većina Amerikanaca ne želi novu izbornu utrku bivšeg i sadašnjeg predsjednika koja se nakon Trumpove pobjede na predizborima u New Hampshireu čini izglednom, prenosi Hina.

U anketi provedenoj na 1.250 odraslih širom SAD-a, Trump je dobio podršku 40 posto birača, a Biden 34 posto. Ostali još nisu odlučili za koga će glasati niti da li će uopće izaći na birališta. Margina greške iznosi tri postotna boda.

U prethodnoj anketi s početka mjeseca Trump i Biden su bili izjednačeni.

Najnovija anketa Ipsosa je također pokazala da oko 67 posto anketiranih radije ne bi ponovo vidjelo dvojicu istih kandidata u predsjedničkoj utrci, da im je “dosta” i Trumpa i Bidena te da bi htjeli vidjeti neka nova lica.

Međutim, ipak je samo 18 posto reklo da neće uopće glasati ako će im se izbor svesti na Bidena i Trumpa.

Trumpovo vodstvo od šest postotnih bodova se održalo i nakon što su anketiranima bili ponuđeni ostali kandidati. Trump je prikupio podršku 36 posto birača, Biden 30 posto, a Robert F. Kennedy Jr. osam posto.

Birači žele nove snage

U anketi se 70 posto ispitanika, od kojih su polovica demokrati, složilo s izjavom da Biden ne bi trebao ići u utrku za drugi mandat. Njih 56 posto, među kojima su trećina republikanci, to su isto rekli za Trumpa.

Tri četvrtine ispitanika smatra da je Biden prestar za obavljanje predsjedničke dužnosti. Polovina ispitanika to isto misli za Trumpa.

“Većina Amerikanaca ne želi revanš Bidena i Trumpa. Prva stranka koja penzioniše svog 80-godišnjeg kandidata dobit će izbore”, smatra Nikki Haley, Trumpova protukandidatkinja na predizborima Republikanske stranke.

Ipak, anketa pokazuje veliku prednost Trumpa ispred Haley, 64 naspram 19 posto. Njih dvoje će se u utrci za republikansku nominaciju sučeliti 24. februara u Južnoj Karolini.

Haley je bila guvernerica te države od 2011. do 2017.

Izvor: Agencije