Yedioth Ahronoth o Hamasovom najsmrtonosnijem oružju za izraelske vojnike

Izraelski list navodi da se Hamas može pohvaliti raketom Yassin TBG, koja je u upotrebi od novembra prošle godine i koja se proizvodi u Gazi.

Palestinski otpor nanio je velike gubitke okupaciji zahvaljujući raznolikom arsenalu oružja (vojni mediji Brigada Al-Qassam)

Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da Islamski pokret otpora Hamas koristi napredne modele lokalno proizvedenih RPG granata sposobnih da probiju oklopna vozila i zgrade, u dvije faze.

List je objasnio da je eksploziji koja se prošlog ponedjeljka dogodila u Gazi, a koja je dovela do smrti 21 izraelskog vojnika, prethodilo ispaljivanje RPG granate na tenk, u kojem su poginula dva člana posade.

Preliminarna istraga otkrila je da je eksploziju, koja je trenutak kasnije prouzrokovala urušavanje dvije zgrade, vjerovatno izazvalo isto oružje koje se do sada smatralo najsmrtonosnijim za vojnike koji se bore protiv Hamasa u Gazi, a koristi se protiv tenkova, oklopnih transportera, i zgrada u kojima se nalaze vojnici.

List navodi da se Hamas može pohvaliti raketom Yassin TBG, koja je počela da se koristi u novembru prošle godine i koja se proizvodi u Gazi. Namijenjena je za napade na zgrade i utvrđenja, a ima bojevu glavu koja može probiti zidove i raznijeti zgrade, ali joj je efektivni domet ograničen i ne prelazi 100 metara.

Raznovrsno oružje

Hamas u bitkama koristi ručni raketni bacač Yassin 105, sa granatom od 105 mm čija je namjena probijanje oklopa i zgrada. Oba oružja rade u dvije faze, počevši tako što napravi rupu u vanjskom sloju mete, a zatim glavninom snage detonira, uzrokujući veću štetu.

Hamas koristi standardne RPG lansere, zbog kojih su mnogi vojnici IDF-a ozlijeđeni uglavnom izvan svojih vozila, kao i sjevernokorejski F-7 RPG i ruske protutenkovske rakete Kornet, čiji domet doseže 5,5 kilometara.

Najnaprednije oružje u Gazi je RPG-29, koji je opasan protutenkovski projektil, ali za njega je potrebna velika i teška raketa, koju borci u gerilskom ratu koji vodi Hamas teško mogu koristiti.

Izrael više od 100 dana vodi razorni rat u Gazi, koji je do sada uzrokovao smrt više od 25.000 Palestinaca, ranjavanje oko 60.000 i raseljavanje stotina hiljada iz domova.

Izvor: Agencije