Gotovo polovina jemenske djece mlađe od pet godina neuhranjena

Jemen klasifikovan kao najveća epidemija kolere na svijetu s preko 2,5 miliona prijavljenih slučajeva između 2016. i 2021. godine.

Polovina jemenske djece mlađe od pet godina je neuhranjena, njih ukupno 2,4 miliona, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) (Anadolija)

Otprilike polovina jemenske djece mlađe od pet godina je neuhranjena, njih ukupno 2,4 miliona, dok je 17,8 miliona ljudi u toj zemlji potrebna zdravstvena podrška, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), javlja Anadolija.

“Nedavni događaji oko Crvenog mora i napadi na Jemen, u jeku pogoršavanja situacije na okupiranoj palestinskoj teritoriji, mogu preokrenuti teško stečeni napredak za mir i stabilnost. Narod Jemena je proživio duboku devastaciju, glad i nasilje. Oni zaslužuju život u miru i napretku“, rekao je novinarima u Ženevi Arturo Pesigan, predstavnik WHO-a u Jemenu.

Napominjući da je samo 51 posto zdravstvenih ustanova u potpunosti operativno u Jemenu, on je rekao da se mnoge regije Jemena suočavaju s najgorim zdravstvenim i razvojnim izazovima.

“Samo u zapadnoj provinciji Hodeidah se nalazi 135.000 interno raseljenih domaćinstava i 916 kampova interno raseljenih osoba“, rekao je Pesigan, dodajući da je to pogoršalo socio-ekonomske probleme sa kojima se suočavaju zajednice i zdravstvene ustanove.

‘Jemen na kritičnoj raskrsnici’

Predstavnik WHO-a dalje je rekao da je Jemen preplavljen malarijom, dengom, boginjama, difterijom i akutnom dijarejom, za koju se sumnja da je kolera.

“Od početka 2024. godine prijavljeno je 3.940 slučajeva akutne vodene dijareje i sumnje na koleru, uz 13 povezanih smrtnih slučajeva“, poručio je Pesigan, naglašavajući da je Jemen klasifikovan kao najveća epidemija kolere na svijetu s preko 2,5 miliona prijavljenih slučajeva između 2016. i 2021. godine.

Također je naglasio da se Svjetska zdravstvena organizacija suočava sa ozbiljnim nedostatkom humanitarne podrške u Jemenu.

“Danas je Jemen na kritičnoj raskrsnici. Dani koji dolaze će odrediti budućnost više od 35 miliona ljudi“, upozorio je Pesigan.

Napadi dodatno usložnjavaju situaciju

Tenzije su eskalirale u Crvenom moru usred napada koje je jemenski pokret Husa izveo na komercijalne brodove za koje se sumnja da su povezani s Izraelom.

Husi kažu da njihovi napadi imaju za cilj pritisak na Izrael da zaustavi svoj smrtonosni napad na Pojas Gaze, u kojem je ubijeno blizu 25.500 ljudi.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su zračne napade na položaje Husa u Jemenu posljednjih dana u znak odmazde za napade, koji su stvorili strah od novog napada inflacije i prekida lanca snabdijevanja.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Izvor: Agencije