Video: Al-Qassam objavio snimke operacije u kampu Al-Maghazi

U operaciji koju je u ponedjeljak izveo palestinski otpor u kampu Al-Maghazi ubijen je 21 izraelski vojnik.

Kamera Al Jazeere zabilježila je trenutak velike eksplozije koja je potresla istok kampa Al-Maghazi (Al Jazeera - Screenshot)

Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, objavile su snimke provođenja složene operacije protiv izraelskih okupatorskih snaga koje su prodrle na istok kampa Al-Maghazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Videosnimak prikazuje više isječaka, koji počinju gađanjem zgrade u kojoj su se nalazila izraelska inženjerija, zatim prikazuje gađanje tenka Merkava protivklopnom granatom Yassin 105, pa sve do trenutka detonacije miniranog područja na kojem su se nalazile izraelske snage.

Kamera Al Jazeere zabilježila je trenutak velike eksplozije koja je potresla istok kampa Al-Maghazi. Al Jazeerin dopisnik Elias Karam javljao se uživo iz Pojasa Gaze u vrijeme eksplozije, dok se na snimcima mogao vidjeti oblak dima nakon eksplozije.

Al-Qassam je ranije saopćio da je gađao stan na istoku kampa Al-Maghazi u kojem su se skrivale izraelske snage, što je dovelo do eksplozije municije koja se tu nalazila.

Dodaju da su detonirali i minirano područje na kojem su se nalazile druge izraelske snage na istom mjestu, što je dovelo do pogibije i ranjavanja pripadnika izraelske vojske.

Al-Qassam je također izveo napad protivklopnom granatom i uništio tenk Merkava koji je pružao zaštitu snagama skrivenim u stanu na istoku kampa Al-Maghazi.

U operaciji koju je u ponedjeljak izveo palestinski otpor u kampu Al-Maghazi ubijen je 21 izraelski vojnik. Okupatorska vojska je to objavila u utorak ujutro, opisujući ovu operaciju kao ”najtežu otkako je započela kopnena invazija na Pojas Gaze 27. oktobra prošle godine.”

‘Težak udarac’

U reakciji na veliki broj poginulih vojnika, premijer Benjamin Netanyahu je rekao: ”Jučer je bio jedan od najtežih dana od izbijanja rata”.

Dodao je da ubistvo 24 vojnika u Gazi (poginula su i tri oficira u borbama u Khan Yunisu) neće zaustaviti napore Izraela da ostvari, kako je rekao, apsolutnu pobjedu.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da je Izrael u ponedjeljak pretrpio težak udarac, što je dovelo do pogibije 24 vojnika.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari objasnio je da su palestinski borci ispalili RPG granatu na tenk koji je pružao zaštitu izraelskim snagama, te kako je u isto vrijeme došlo do eksplozije u dvije dvospratnice dok se u njima i u blizini njih nalazila izraelska vojnika.

Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN) izvještava da je do incidenta došlo dok su izraelski vojnici minirali dvije zgrade u kampu. Pripadnici Hamasa su ispalili protivoklopne granate, što je dovelo do eksplozije (izraelskih) mina i municije i izazvalo rušenje dvije zgrade u kojima su se vojnici nalazili.

KAN dodaje da se eksplozija u kojoj su stradali vojnici dogodila 600 metara od granične linije, naglasivši da su akcije spašavanja ranjenih ispod ruševina dvije zgrade trajale satima tokom protekle noći.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada