Trump pobijedio Haley na republikanskim predizborima u New Hampshireu

Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima u utorak naglasila je njegovu dominaciju u stranci.

Republikanski čelnici su ove sedmice počeli spominjati Trumpa kao 'vjerovatnog kandidata' (Reuters)

Donald Trump pobijedio je na republikanskim predizborima u New Hampshireu, čime je dobio predsjedničku nominaciju Republikanaca treći put, a svoju suparnicu Nikki Haley porazio u državi u kojoj je imala najbolje izglede protiv njega.

Televizijske mreže proglasile su Trumpovu pobjedu nedugo nakon zatvaranja birališta, na osnovu prvih rezultata i izlaznih anketa birača.

Iako su dosad glasale samo dvije države, Trumpova pobjeda na predizborima u utorak naglasila je njegovu dominaciju u stranci, prenosi Hina pisanje agencije dpa.

Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, provela je sedmice u kampanji u New Hampshireu, nadajući se pobjedi koja bi mogla pojačati podršku njenom suprotstavljanju Trumpu, koji se tokom kampanje malo pojavljivao u javnosti u državi.

Nikki Haley (AP)

Umjereni republikanci i nezavisni birači čine veći udio primarnih glasova u New Hampshireu nego u većini drugih država. Prema preliminarnim rezultatima izlazne ankete provedene za velike televizijske mreže, 31 posto birača izjasnilo se kao umjereni, u poređenju s devet posto koliko ih se takvima izjasnilo na stranačkim izborima u Iowi prošle sedmice, na kojima je Trump pobijedio s velikom razlikom.

Haley je uz to imala podršku državnog republikanskog guvernera Chrisa Sununua, koji se energično zalagao za nju. Ništa od toga nije pomoglo.

‘Maloprodajna politika’

Iako je prije glasanja rekla da će nastaviti s kampanjom čak i ako izgubi, republikanski čelnici već su ove sedmice počeli spominjati Trumpa kao “vjerovatnog kandidata” i pozivati ​​Haley da odustane.

Na demokratskoj strani pobijedio je aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden, navodi Associated Press, iako njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću. Demokrate su prošle godine odlučile revidirati svoj kalendar glasanja, tvrdeći da New Hampshire i Iowa, tradicionalno prve dvije države u kojima se glasa, ne predstavljaju demografiju nacije.

Trumpove pristalice u Nashui, New Hampshire (AP)

Ali predsjednikove pristalice pokrenule su snažnu kampanju upisivanja njegovog imena na glasačke listiće, a u preliminarnim rezultatima činilo se da su tako upisani listići činili veliku većinu glasova.

Državni dužnosnici rekli su, međutim, da službeni rezultati demokratskog glasanja možda neće biti dostupni do srijede zbog vremena potrebnog za zbrajanje upisanih glasova.

New Hampshire već decenijama igra veoma važnu ulogu u procesu predsjedničkih nominacija. S obzirom na to da je država mala, to kandidatima omogućuje stil “maloprodajne politike”, u kojoj se političari direktno obraćaju biračima, a koji je uglavnom nestao iz kampanja u drugim državama.

Izvor: Agencije