Sjeverna Koreja ispalila ‘nekoliko’ krstarećih projektila sa svoje zapadne obale

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu otkako je sjevernokorejski lider Kim Jong-un počeo ubrzavati razvoj oružja.

Sjeverna Koreja ispalila je "nekoliko" krstarećih projektila sa svoje zapadne obale u more (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je “nekoliko” krstarećih projektila sa svoje zapadne obale u more, prema Južnoj Koreji.

Komadant zajedničke komande Seula (JCS) saopštio je da su projektili ispaljeni u srijedu ujutro.

“Naša vojska otkrila je nekoliko krstarećih projektila koje je Sjeverna Koreja lansirala prema Žutom moru oko 7:00 sati danas [22:00 GMT u utorak]”, saopštio je JCS.

“Detaljne specifikacije pomno analiziraju južnokorejske i američke obavještajne službe.”

Pjongjang, koji je pod strogim sankcijama Ujedinjenih naroda zbog svog programa nuklearnog oružja, nastavio je provoditi testiranja oružja ove godine, uključujući hipersoničnu balističku raketu na čvrsto gorivo i testiranje navodnog podvodnog napadačkog drona sposobnog nositi nuklearno oružje.

Aktivnosti Sjeverne Koreje

Testovi krstarećih projektila nisu zabranjeni sankcijama UN-a, ali JCS je saopštio da prati daljnje aktivnosti Sjeverne Koreje. Krstareće rakete obično se pokreću na mlazni pogon i lete na nižoj visini od sofisticiranijih balističkih raketa, ali analitičari kažu da bi mogle predstavljati rizik za Južnu Koreju i Japan jer ih je teže otkriti radarom.

Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su posljednjih mjeseci jer sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nastavlja ubrzavati razvoj oružja i objavljuje provokativne prijetnje nuklearnim sukobom sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima u regiji.

Japan, Južna Koreja i SAD, u međuvremenu, proširuju svoje zajedničke vojne vježbe – koje Kim prikazuje kao probe invazije – i izoštravaju svoje strategije odvraćanja izgrađene oko američkih sredstava sposobnih za nuklearno oružje.

Najnovija lansiranja dogodila su se dok je specijalna ratna jedinica južnokorejske mornarice sudjelovala u obuci na istočnoj obali blizu granice sa Sjevernom Korejom.

Desetodnevna obuka, koja završava u četvrtak, osmišljena je za jačanje operativne spremnosti, rekao je JCS, nakon nedavnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje.

Najnovija lansiranja

Najnovija lansiranja dogodila su se dok je specijalna ratna jedinica južnokorejske mornarice sudjelovala u obuci na istočnoj obali blizu granice sa Sjevernom Korejom.

Desetodnevna obuka, koja završava u četvrtak, osmišljena je za jačanje operativne spremnosti, saopštio je JCS, nakon nedavnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje.

Kim Jong-un također je napustio svaki cilj ujedinjenja s Južnom Korejom, koju je sada označio kao “primarnog neprijatelja”.

Moguće je da je Kim naredio rušenje 30 metara (100 stopa) visokog spomenika u Pjongjangu koji je simbolizirao cilj pomirenja s Južnom Korejom.

NK News, internetska publikacija koja prati razvoj događaja u zemlji, objavila je da satelitske snimke snimljene u utorak pokazuju da spomenik Trima poveljama za nacionalno ujedinjenje, neslužbeno poznat kao Slavoluk ponovnog ujedinjenja, više ne stoji na svom mjestu.

Prikazujući dvije žene koje drže amblem ujedinjenog poluotoka, dovršen je 2001. i bio je postavljen tako da prelazi preko ključne ceste u Pjongjangu. NK News je rekao da ga je Kim nazvao “trnom u oku” tokom sastanka Vrhovne narodne skupštine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada