Pretučeni, povrijeđenog dostojanstva…New York Times otkriva neljudsko postupanje Izraela prema zatočenicima u Gazi

Međunarodna organizacija procjenjuje da je hiljade Palestinaca uhapšeno i zatočeno u “strašnim” uslovima, a neki su pušteni bez odjeće, samo u pelenama.

Izraelski vojnici stoje pored kamiona punog palestinskih zatočenika (Reuters)

New York Times objavio je izvještaj o nečovječnom postupanju Izraela prema palestinskim zatvorenicima iz Pojasa Gaze i uslovima u kojima se nalaze, a koji dostižu i stepen mučenja, prema Uredu Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Međunarodna organizacija procjenjuje da je hiljade Palestinaca uhapšeno i zatočeno u “strašnim” uslovima, a neki su pušteni bez odjeće, samo u pelenama.

U izvještaju, koji je pripremila dopisnica iz Jerusalema, Raja Abdel Rahim, list je obavio intervjue sa više palestinskih zatočenika, tokom kojih su govorili o zlostavljanju kojima su bili izloženi od strane Izraelaca.

Među njima je bio i čovjek po imenu Ayman Labad koji je za list ispričao kako su ga izraelski vojnici naoružani jurišnim puškama M-16 opkolili, uhapsili gotovo golog i natjerali da kleči među desecima palestinskih muškaraca i dječaka, koji su odvedeni iz svojih domova u sjevernoj Gazi.

Bio je početak decembra, a fotografije i video snimci snimljeni u to vrijeme prikazuju Labada i druge zatočenike na ulici samo u donjem rublju, u redovima okružene izraelskim vojnicima.

U jednom od video klipova pojavio se vojnik koji je preko razglasa vikao poredanim zatočenicima: “Okupirat ćemo cijelu Gazu? Hoćete li to? Želite Hamas među sobom? Nemojte mi reći da niste iz Hamasa?”

Zatočenici – od kojih su neki bili bosi i s rukama na glavama – na te upite, davali su negativan odgovor.

Premlaćivanja zatvorenika

New York Times navodi da su palestinskim zatočenicima iz Gaze skidali odjeću, nakon čega su bili podvrgnuti premlaćivanju, ispitivanju i zatvaranju u samicu tri mjeseca, prema iskazima samih zatočenika ili njihovih rođaka.

Organizacije koje predstavljaju palestinske zatvorenike donijele su slična svjedočenja u izvještajima u kojima optužuju Izrael da nasumično zatvara civile i da prema zatvorenicima postupa na ponižavajući način koji degradira njihovo dostojanstvo.

Američki list je objavio da su izraelske snage koje su izvršile invaziju na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 07. oktobra prošle godine uhapsile hiljade muškaraca, žena i djece.

Ove snage natjerale su neke od njih da napuste svoje domove, zatim ih uhapsile, dok su druge odvele sa porodicama, uhapsivši ih dok su bježali pješice u potrazi za sigurnim mjestom, nakon što su im izraelske vlasti naredile da odu.

Na fotografijama koje su snimili novinari iz Gaze vide se tek pušteni zatočenici na liječenju u bolnicama, s ožiljcima i ranama oko zapešća zbog okova kojima su bili okovani, ponekad sedmicama.

Odgovarajući na pitanja New York Timesa, izraelska vojska je rekla da hapsi osumnjičene za umiješanost u “terorističke” aktivnosti i oslobađa one za koje se ispostavi da su nevini.

Dodala je da se izraelske vlasti prema pritvorenicima ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom. Tvrdi – za muškarce i dječake koji su bili lišeni odjeće – da je to učinjeno “kako bi se bilo sigurno da ne kriju eksplozivne prsluke ili drugo oružje ispod svoje odjeće”.

Međutim, borci za ljudska prava opovrgavaju ove navode izraelske vojske, kazavši da se izraelsko hapšenje Palestinaca u Gazi i njegovo ponižavajuće postupanje prema njima ima smatrati kršenjem međunarodnih zakona.

Izrael skida odjeću Palestincima i okuplja ih na stadionu u Gazi (Anadolija)

U nedavnom izvještaju nekoliko palestinskih grupa za ljudska prava, uključujući Udruženje palestinskih zatvorenika i savjesti, stoji: “Od početka izraelskog bombardiranja i kopnene invazije na Gazu, izraelska vojska je uhapsila stotine Palestinaca na barbarski i neviđen način, te objavila fotografije i video zapise na kojima se vidi nečovječno postupanje prema njima.”

U izvještaju se nastavlja: “Izrael sve do sada skriva sudbinu zatočenika iz Gaze, njihov broj i sprečava advokate i Crveni krst da ih posjećuju.”

Masovna ponižavanja

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Hisham Muhanna rekao je da njegova organizacija svakodnevno prima izvještaje od porodica u Gazi o njihovim zatočenim članovima. Dodao je da organizacija radi na slučajevima oko 4.000 nestalih Palestinaca iz Gaze, a vjeruje se da ih je skoro polovinu pritvorila izraelska vojska.

Fotografije i video snimci koje su snimili izraelski vojnici i novinari u pratnji vojske prikazuju Palestince s rukama vezanim na leđima, ponekad s povezom preko očiju i u donjem rublju, kako na zimi kleče na otvorenom.

Ayman Labad, aktivista Palestinskog centra za ljudska prava, rekao je da je njegov pritvor trajao sedam dana. “Nismo znali šta nas čeka”, dodajući da je ispitivan tek nekoliko dana nakon što je prebačen u drugi pritvorski centar u Jerusalemu.

Drugi bivši zatočenik, Magdy El-Derini, 40-godišnji otac četvero djece, rekao je da je bio u pritvoru 40 dana gotovo cijelo vrijeme okovanih ruku, a okovi oko njegovih zapešća stvorili su rane koje su se na kraju inficirale.

Također je rekao da su ga izraelski vojnici uhapsili sredinom novembra, dok su on i njegova porodica pješačili prema jugu Pojasa Gaze, nakon što su napustili svoje domove po naređenju izraelske vojske da izađu iz njih.

Dodao je: “Tretirali su nas kao životinje. Tukli su nas motkama i psovali.”

Izvor: Agencije