Ruski guverner: Bez preživjelih u padu aviona sa zarobljenicima

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo da je u avionu bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, zajedno sa šest članova posade i još tri osobe, kada se srušio.

Ruski avion Il-76MD iznad Moskve tokom generalne probe za paradu povodom Dana pobjede u Moskvi 7. maja 2022. (Anadolija/Getty)

Ruski vojni transportni avion Iljušin Il-76 srušio se u srijedu u blizini ukrajinske granice, a državna novinska agencija RIA prenijela je izjavu Ministarstva odbrane Rusije da je prevozio ukrajinske ratne zarobljenike koji su trebali biti razmijenjeni, prenosi Reuters.

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov izjavio je da su svi u vojnom transportnom avionu koji se srušio u Belgorodskoj oblasti poginuli. Objavljujući na svom Telegram kanalu, istakao je kako se avion srušio u naseljenom području i da je mjesto pada sada ograđeno.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopćilo da su u transportnoj letjelici Il-76 bile 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su trebali biti razmijenjeni za zarobljene Ruse.

Trenutak pada aviona (Reuters)

I Iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije optužili su Ukrajinu da stoji iza pada aviona. Kako prenosi Reuters, pozivajući se na TASS, ovo Ministarstvo je optužilo ukrajinsku stranu da je oborila avion sa zarobljenicima, te da je ovo “barbarski čin”, no nisu dali više detalja.

Agencija RIA je prenijela saopćenje Ministarstva odbrane da je u avionu bilo i šest članova posade te tri čuvara.

Još nema informacija o uzroku nesreće, a Reuters navodi kako nije mogao odmah provjeriti detalje o tome ko je bio u letjelici.

Koordinacijski štab za pitanja ratnih zarobljenika – privremeno pomoćno tijelo Kabineta ministara Ukrajine – navodi da istražuje nesreću, ali nije odmah dao nikakve informacije. Umjesto toga, upozorava na dijeljenje “neprovjerenih informacija”.

“Naglašavamo da neprijatelj aktivno provodi informacijske specijalne operacije protiv Ukrajine s ciljem destabilizacije ukrajinskog društva”, navodi se u saopćenju objavljenom na Telegramu.

Optužbe ruskih parlamentaraca

Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i penzionisani general, rekao je da je avion oboren s tri projektila koji su tipa onih koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters.

Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija, ali je rekao da će istrage otkriti jesu li rakete bile Patriot ili IRIS-T.

Sličan stav je iznio i predsjednik Donjeg doma ruskog Parlamenta Vjačeslav Volodin koji je optužio Kijev za obaranje letjelice.

“Pucali su vlastite vojnike u zrak. Svoje”, rekao je Volodin zastupnicima na plenarnoj sjednici. “Naši piloti, koji su obavljali humanitarnu misiju, su oboreni.”

Volodin nije dao nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu optužbu, a njegova tvrdnja nije neovisno provjerena.

Video koji je na aplikaciji Telegram objavio Baza, kanal povezan s ruskim sigurnosnim službama, prikazuje veliku letjelicu kako pada prema tlu, eksploziju i veliku vatrenu kuglu nakon toga.

Kremlj ispituje situaciju

Reuters podsjeća kako je Il-76je vojni transportni avion dizajniran za zračni prijevoz jedinica, tereta, vojne opreme i oružja. Ima normalnu posadu od pet ljudi, a može prevesti do 90 putnika.

Lokalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da se neodređeni “incident” dogodio u okrugu Koročanski u regiji, sjeveroistočno od grada Belgoroda, te da će on pregledati mjesto. Rekao je da su istražitelji i uposlenici hitne pomoći već na terenu.

Kremlj je u odgovoru na pitanje novinara rekao da ispituje situaciju.

Regija Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, bila je pod čestim napadima Ukrajine posljednjih mjeseci, uključujući prosinački raketni napad u kojem je poginulo 25 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije