Novi napadi SAD-a na objekte Husa u Jemenu i mete u Iraku

Američka vojska je saopćila da su uništene protubrodske rakete i pogođeni ciljevi u Iraku povezani s naoružanim grupama koje se dovode u vezu sa Iranom.

Snage Centralnog zapovjedništva SAD-a izvode udare na ciljeve Husa u Jemenu, 22. januara (AFP)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država izvela je nove napade na protubrodske projektile i objekte Husa u Jemenu te mete u Iraku, ciljajući naoružane grupe koje podržava Iran, a koje, kako tvrdi, stoje iza napada raketama i dronovima na američke trupe u Iraku i Siriji.

Napadi izvedeni u srijedu ujutro posljednji su u nizu napada na grupu povezanu s Iranom koja vrši napade na brodove na Crvenom moru.

“Snage SAD-a identifikovale su projektile u područjima Jemena pod kontrolom Husa i utvrdile da predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regiji”, saopćilo je Centralna vojna komanda, dodajući da su dva projektila uništena u “samoodbrani”.

Husi, koji kontrolišu najnaseljenije dijelove Jemena i podržavaju Hamas, kažu da su njihovi napadi izraz solidarnosti s Palestincima zbog nemilosrdnog bombardovanja Pojasa Gaze.

Palestinsko ministarstvo zdravlja kaže da je više od 25.000 ljudi ubijeno, a više od 63.000 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu koji su uslijedili nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra u kojem je, prema podacima izraelskih dužnosnika, ubijeno 1.139 ljudi.

Pentagon je saopćio da je od 11. januara, od kada su SAD i njegovi saveznici počeli napadati vojne lokacije Husa, uništeno ili degradirano više od 25 objekata koji su služili za lansiranje projektila te više od 20 projektila.

Napadi na Irak

U odvojenom napadu u srijedu, SAD je ciljao lokacije koje koriste naoružane grupe koje podržava Iran u Iraku, objavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin, nekoliko dana nakon napada na američke trupe u zemlji.

U napadu na zračnu bazu Ain al-Asad na zapadu Iraka u subotu, koji su navodno izvele oružane grupe koje podržava Iran, povrijeđena su četiri Amerikanca.

“Američke vojne snage izvele su neophodne i proporcionalne napade na tri objekta koje koriste iranska milicija Kataib Hezbollah i druge grupe povezane s Iranom u Iraku”, naveo je Austin u saopćenju.

“Ovi precizni napadi su direktan odgovor na niz napada na američko i koalicijsko osoblje u Iraku i Siriji koje je izvela milicija koju sponzoriše Iran”, istakao je.

Jaafar al-Husseini, vojni glasnogovornik Kataib Hezbollaha, napisao je na društvenoj mreži X da će grupa nastaviti ciljati “neprijateljske baze” sve dok ne završi izraelska opsada Gaze, ističući američku podršku izraelskoj kampanji.

Izvori iz Iraka kažu da su najmanje dvije osobe ubijene, a dvije ranjene u posljednjim napadima na Jurf al-Sakharu, južno od glavnog grada Bagdada, kao i u području al-Qaim na granici sa Sirijom.

Iračka vojska je saopćila da je američki napad ugrozio “sigurnost i stabilnost” u zemlji.

“Ovaj neprihvatljivi čin potkopava godine saradnje, otvoreno krši suverenitet Iraka i dovodi do neodgovorne eskalacije u trenutku kada se regija suočava s opasnošću širenja sukoba zbog nemoralnog rata i istrebljenja s kojim se suočava palestinski narod”, rekao je general major Yahya Rasool, prenosi iračka novinska agencija.

Visoki irački dužnosnik rekao je da američki zračni napadi “ne doprinose smirivanju situacije”.

“Američka strana bi trebala pojačati pritisak na zaustavljanje izraelske ofanzive u Gazi, umjesto ciljanja i bombardovanja baza iračkog nacionalnog tijela”, napisao je Qasim al-Araji, savjetnik za nacionalnu sigurnost, na društvenoj mreži X, referirajući se na Snage narodne mobilizacije (PMF), poznate i kao Hashd al-Shaabi, savez bivših paravojnih grupa povezanih s Iranom koje su sada integrisane s iračkim oružanim snagama.

Irak je također osudio prethodne takve napade, a premijer Mohammed Shia al-Sudani pozvao je koalicijske trupe predvođene SAD-om da napuste zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije