Kijev tvrdi da Moskva nije tražila sigurnost zračnog prostora gdje je pao avion

Rusija je objavila da su poginule 74 osobe, uključujući šest ruskih članova posade i trojicu ruskih vojnika.

Ruski avion pao je u blizini sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti nakon čega je eksplodirao (Reuters)

Ukrajinska vojnoobavještajna služba rekla je u srijedu da Moskva od Kijeva nije zatražila da osigura sigurnost zračnog prostora na području grada Belgoroda na jugu Rusije, gdje se srušio ruski vojni transportni avion, kao što je Rusija ranije činila prilikom razmjene ratnih zarobljenika, prenosi Hina.

Ukrajinska vojnoobavještajna služba je na komunikacijskoj platformi Telegram rekla da bi ruske optužbe da je Kijev u srijedu oborio vojni transportni avion u Belgorodskoj oblasti, koji je prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su trebali biti razmijenjeni za ruske, mogle biti “planirana akcija radi destabilizacije situacije u Ukrajini i smanjenja međunarodne podrške za našu državu”.

Služba je također rekla da nema pouzdane informacije o putnicima srušenog aviona.

Video koji je na Telegramu objavila Baza, kanal povezan s ruskim sigurnosnim službama, i čiju je vjerodostojnost Reuters potvrdio, prikazuje veliki avion kako pada prema tlu u blizini sela Jablonovo u Belgorodskoj oblasti nakon čega je eksplodirao.

Poginule 74 osobe

Rusija je rekla da su poginule 74 osobe, uključujući šest ruskih članova posade i trojicu ruskih vojnika.

Ukrajinska vojnoobavještajna služba je na Telegramu rekla da je bila planirana razmjena ukrajinskih i ruskih ratnih zarobljenika te da je Kijev ispunio sve uvjete.

Međutim, kako je naveo Kijev, Moskva ga nije obavijestila o broju aviona koji prevoze zarobljenike ni o njihovim rutama.

“Istovremeno, ukrajinska strana nije obaviještena o potrebi da se osigura sigurnost zračnog prostora na području grada Belgoroda u određenom vremenskom razdoblju, kao što je ranije bilo učinjeno”, dodala je služba.

Izvor: Agencije