Italijanski zastupnici odobrili kritikovani sporazum s Albanijom

Sporazum potpisan između Rima i Tirane predviđa formiranje dva prihvatna centra za migrante u sjevernom albanskom primorju.

Gotovo 158.000 migranata stiglo je u Italiju 2023. godine u odnosu na 105.000 prethodne 2022. godine, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova (Reuters)

Italijanski zastupnici odobrili su u srijedu sporazum s Albanijom koji predviđa da Rim na albanskoj teritoriji otvori dva velika centra za prihvat migranata koji stižu u Italiju preko Mediterana, oglušivši se o kritike nevladinih organizacija, međunarodnih institucija i opozicije.

Zastupnici su usvojili prijedlog zakona sa 155 glasova za, 115 protiv i dva uzdržana. Senat, gornji dom parlamenta, gdje vladajuća ultrakonzervativna koalicija Giorgije Meloni ima veliku većinu, trebalo bi da to odobri bez teškoća, prenosi Beta.

Sporazum, potpisan u novembru prošle godine između Rima i Tirane, predviđa formiranje dva prihvatna centra za migrante u sjevernom albanskom primorju, jedan za registriranje tražilaca azila i drugi u istoj oblasti gdje će migranti biti smješteni dok čekaju na odgovor zahtijeva za azil.

Dva centra kojima će upravljati Italija na teritoriji zemlje koja nije članica Evropske unije mogu da prihvate do 3.000 migranata koji stižu u Italiju morskim putem.

Zbog žalbe koju je uložila opozicija u Tirani, ocjenjujući da se tim dogovorom krši albanski ustav i odustaje od suvereniteta nad albanskom teritorijom, albanski Ustavni sud suspendirao je ratifikaciju sporazuma i treba da donese odluku najkasnije do 6. marta.

Prije nego što je stupio na snagu, sporazum je doživio brojne kritike.

Italijanski opozicioni zastupnici su u parlamentarnoj raspravi rekli da se radi o “izbornom publicitetu” pred evropske izbore u junu, rekli su da je sporazum “nepotreban i skup” i da je “nehuman i nelegitiman”. Posebno su ukazali na trošak navodeći da će taj plan koštati između 650 i 750 miliona eura u periodu od pet godina.

Migranti u Italiji

Vlada Giorgije Meloni došla je na vlast krajem 2022. godine obećavajući da će smanjiti broj dolazaka migranata.

Ipak gotovo 158.000 migranata stiglo je u Italiju 2023. godine u odnosu na 105.000 prethodne 2022. godine, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nevladina organizacija International Rescue Committee – IRC osudila je “dehumanizirajući” sporazum dok je Amnesty International naveo da se radi o prijedlogu koji je “neostvariv, štetan i nelegalan”.

Evropska unija je međutim izrazila interesiranje za sporazum ističući da će se centrima za prihvat migranata upravljati prema italijanskom zakonu, a ne albanskom.

Meloni je rekla da maloljetnici, trudnice i osjetljive osobe neće biti slate u centre u Albaniji, ali je Amnesty International upozorio da to ne piše u tekstu italijanskog zakona.

Povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u novembru je pozvalo na poštovanje međunarodnog prava po pitanju izbjeglica, poslije potpisivanja tog sporazuma.

Vijeće Evrope je također u novembru navelo da takav vanteritorijalni režim azila karakteriziraju brojne pravne nejasnoće.

Postoji rizik da se drugačije tretiraju oni čiji zahtjevi za azil budu razmatrani u Albaniji od onih gdje se to obavlja u Italiji, ocijenila je povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović u saopštenju.

Izvor: Agencije