Hiljade Indijaca žele popuniti radna mjesta Palestinaca u Izraelu

Radnička udruženja i opozicija kritizirali su plan Indije da šalje radnike u zemlju koja je praktično umiješana u genocid nad Palestincima.

Izraelci su svakog dana u prosjeku intervjuirali 500 do 600 zainteresiranih radnika iz Indije (Al Jazeera)

Hiljade Indijaca apliciralo je za poslove u Izraelu, želeći popuniti mjesta koja su ostala upražnjena nakon što je Izrael ukinuo radne dozvole Palestincima poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Indijci na taj način pokušavaju iskoristiti priliku da se dočepaju posla kojeg u njihovoj zemlji nema dovoljno.

U oktobru, izraelske građevinske kompanije navodno su od vlade u Tel Avivu zatražile da im dozvoli da zaposle do sto hiljada indijskih radnika kako bi zamijenili Palestince.

U Indiji, očajnička izraelska potraga za radnom snagom otkrila je neravnotežu između tvrdnji o ekonomskom uspjehu vlade premijera Narendre Modija, koja insistira na tome da rastući BDP pretvara njegovu zemlju u globalu silu, te stvarnosti u kojoj žive milioni ljudi.

Dok Indija ide prema nacionalnim izborima, stopa nezaposlenosti kreće se oko visokih osam posto.

Ranije ovog mjeseca, stručnjaci iz Izraela doputovali su u Indiju kako bi obavili intervjue sa radnicima. Zvaničnik iz jedne od vladine agencije koja je nadgledala proces angažovanja radnika, Haryana Kaushal Rozgar Nigam Limited, rekao je Al Jazeeri da se svakog dana u prosjeku intervjuiralo 500 do 600 zainteresiranih, do nedjelje, kada je potraga za radnicima završena.

„Ako budem mogao dobiti ovaj posao u Izraelu, moći ću brinuti o svojoj djeci i uštedjeti dovoljno za sestrino vjenčanje“, rekla je osoba koja se predstavila kao Sharma. On je izgubio posao na građevini u Delhiju tokom pandemije koronavirusa 2020.

Navodi da mu se mogućnost rada u Izraelu nameće kao „prilika koja se ukazuje jednom u životu“, kako bi izašao iz siromaštva.

Nakon što je izgubio posao, Sharma je radio za manje od tri dolara za pet sati u polju.

Nakon napada Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine i početka izraelske odmazde nad Pojasom Gaze, oko 500.000 Izraelaca i više o 17.000 inostranih radnika napustilo je zemlju, prema izraelskim podacima.

Promjena indijske politike prema Palestincima

Dalje, oko 764.000 Izraelaca, skoro petina radno sposobnog stanovništva trenutno je nezaposleno zbog evakuacija, zatvaranja škola ili poziva u vojsku.

Također, nakon početka napada na Gazu, Izrael je ukinuo radne dozvole za više od sto hiljada palestinskih radnika.

Radnička udruženja i opozicija kritizirali su plan Indije da šalje radnike u zemlju koja je praktično umiješana u genocid nad Palestincima.

U novembru, deset velikih trgovačkih unija iz Indije objavilo je oštro saopštenje, u kojem je pozvalo vladu da ne šalje radnike u Izrael zbog rata u Gazi.

“Ništa ne može biti nemoralnije i pogubnije za Indiju od ‘izvoza’ radnika u Izrael. To što Indija uopšte razmišlja o ‘izvozu’ radnika pokazuje način na koji je dehumanizirala i pretvorila indijske radnike u robu”, stoji u saopštenju.

Indijska vanjska politika je historijski bila naklonjena Palestincima, no, u posljednjoj deceniji se promijenila.

Godine 2017. Narendra Modi bio je prvi indijski premijer koji je posjetio Izrael, a Benjamina Netanyahua je na društvenim medijima nazvao „bliskim prijateljem“.

Indija je u oktobru na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u Gazi bila suzdržana.

Izvor: Al Jazeera