Fotografije: Hiljade argentinskih radnika protestuju protiv reformi

Štrajk će pogoditi razne sektore, od prijevoza do banaka, a riječ je o najvećem dosad znaku protivljenja planovima rezova i privatizacija predsjednika Javiera Mileija.

Demonstranti protestuju u blizini mosta Pueyrredon tokom jednodnevnog nacionalnog štrajka (Agustin Marcarian/Reuters)

Najveći argentinski sindikat u srijedu je započeo 12 sati dug štrajk s hiljadama radnika koji u srcu Buenos Airesa protestuju protiv mjera štednje i reformi novog libertarijanskog predsjednika Javiera Mileija.

Štrajk će pogoditi razne sektore, od prijevoza do banaka, a riječ je o najvećem dosad znaku protivljenja Mileijevim planovima rezova i privatizacija, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Novi argentinski predsjednik vlast je preuzeo prošli mjesec na obećanjima spašavanja izuzetno zadužene ekonomije koja se bori protiv inflacije od 211 posto.

Pripadnici policije i pomorske prefekture čuvaju stražu dok se demonstranti okupljaju u blizini mosta Pueyrredon tokom jednodnevnog nacionalnog štrajka, u Buenos Airesu, Argentini, 24. januara 2024. godine (REUTERS/Agustin Marcarian) (Reuters)

Iza štrajka u srijedu stoji utjecajan sindikat CGT koji ujedinjuje manje sindikate iz svih sektora.

“Prvi rez koji ova vlada radi je nauštrb radnika”, rekao je na skupu Pablo Moyano, čelnik sindikata vozača kamiona.

“Njihova reforma tržišta rada cilja na ukidanje prava radnika”, dodao je.

Članovi meksičkih sindikata i Argentinci koji žive u Meksiku također učestvuju u demonstracijama ispred argentinskog konzulata u Meksiko Sitiju, u sklopu jednodnevnog nacionalnog štrajka u Argentini (Henry Romero/Reuters)

Prijetnje ih ne plaše

Iako će štrajk koji je krenuo u podne utjecati na cijelo društvo, Mileijeva vlada ističe da neće odustati od reformi. CGT je pravnim putem već zaustavio dio mjera iz predsjednikovog dekreta.

Demonstranti drže plakat sa natpisom ‘Dolje dekret’ dok protestuju u blizini mosta Pueyrredon tokom jednodnevnog nacionalnog štrajka (Agustin Marcarian/Reuters)

Milei, ekonomist i bivši televizijski analitičar iznenađujuće je pobijedio na izborima prošle godine. Najavljuje da mu je cilj spasiti ekonomiju južnoameričke zemlje u kojoj dvije petine stanovništva živi u siromaštvu.

Štrajk će pogoditi razne sektore, od prijevoza do banaka (Reuters)

Nova vlada tvrdi kako su mjere štednje nužne nakon godina prekomjernog trošenja zbog kojih je Argentina postala dužna domaćim i međunarodnim kreditorima, uključujući i 44 milijardi dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu.

“Nema štrajka koji će nas zaustaviti, niti prijetnje koja nas plaši”, poručila je ministrica sigurnosti i bivša Mileijeva rivalka na predsjedničkim izborima Patricia Bullrlich na platformi X.

Izvor: Agencije