EU razmatra mehanizme za kontrolu uvoza ukrajinskih žitarica

U junu 2022. EU je ukinula uvozne carine, kvote i zaštitne trgovinske mjere na uvoz iz Ukrajine kako bi podržala ukrajinsku ekonomiju u uvjetima ruske invazije.

Val jeftinih ukrajinskih žitarica izazvao je nezadovoljstvo poljoprivrednika u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom, poput Poljske i Mađarske (EPA)

Evropska komisija razmatra mehanizme koji bi istočnim članicama Unije omogućili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz produženje liberalizacije evropsko-ukrajinske trgovine do juna 2025. godine.

U junu 2022. EU je ukinula uvozne carine, kvote i zaštitne trgovinske mjere na uvoz iz Ukrajine kako bi podržala ukrajinsku ekonomiju u uvjetima ruske invazije, podsjeća Hina.

Val jeftinih ukrajinskih žitarica izazvao je nezadovoljstvo poljoprivrednika u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom, poput Poljske i Mađarske. Upozorili su da ne mogu konkurirati niskim cijenama ukrajinskih proizvoda i da gube prihode.

Komesar EU-a za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da će Komisija predstaviti prijedlog za novi period do juna 2025. godine, koji će uzeti u obzir situaciju u njihovom poljoprivrednom sektoru.

Važeći trgovinski aranžman uključuje zaštitne mjere, ali one se primjenjuju samo ako se negativni utjecaj proširi na cijelo tržište EU-a.

„Tražimo najbolja rješenja, uključujući moguće zaštitne mjere koje se ne bi aktivirale ne samo u slučaju poremećaja na tržištu EU-a u cjelini, već i u slučaju poremećaja u jednoj ili nekoliko država članica”, kazao je Dombrovskis.

Zaštita najosjetljivijih proizvoda

Komisija razmatra mogućnosti zaštite najosjetljivijih proizvoda, izjavio je komesar EU-a, dodajući da je o tome razgovarao s ministrima poljoprivrede Poljske i Mađarske.

Neimenovani diplomata EU-a rekao je da bi plan Brisela grupi članica omogućio brzu reakciju u početnoj fazi koja bi trajala četiri mjeseca. Komisija bi trebala ocijeniti njihove mjere u roku od tri sedmice, dodao je.

Brisel bi istodobno potaknuo Ukrajinu da se u većoj mjeri uskladi sa standardima EU-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao da je val jeftinih ukrajinskih žitarica „uništio” tržišta u srednjoj Evropi.

„Zabranili smo uvoz ukrajinskog žita i nekih poljoprivrednih proizvoda i željeli bismo zadržati tu mjeru. Voljeli bismo se vratiti izvornom sporazumu o tranzitu ukrajinskog žita”, kazao je Szijjarto.

Do sredine septembra 2023. EU je Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj dopuštao zabranu prodaje ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na domaćem tržištu, uz slobodan prolaz u druge zemlje.

Izvor: Agencije