Poljski predsjednik pomilovao dvojicu zatvorenih bivših ministara u vladi

Ministri su počeli štrajk glađu, tvrdeći da su ‘politički zatvorenici’, a njihovo zatvaranje izazvalo je velike proteste desetaka hiljada pristaša PiS-a.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je apelovao na ministra pravosuđa da zatvorene ministre odmah puste iz zatvora (Reuters)

Poljski predsjednik Andrzej Duda u utorak je pomilovao dva ministra iz bivše vlade te je pozvao na njihovo puštanje iz zatvora, u skladu sa zahtjevima glavne opozicione stranke Pravo i pravda (PiS) koja je prošlog mjeseca izgubila vlast, javlja Reuters, a prenosi Hina.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov zamjenik Maciej Wasik zatvoreni su ovog mjeseca nakon što su osuđeni za zloupotrebu ovlasti na funkcijama koje su obnašali.

Ministri su počeli štrajk glađu, tvrdeći da su “politički zatvorenici”, a njihovo zatvaranje izazvalo je velike proteste desetaka hiljada pristaša PiS-a.

Duda, saveznik PiS-a, pomilovao je oba političara nakon što su osuđeni 2015. godine, ali je tada poljski Vrhovni sud njegov potez ocijenio nevažećim.

Protivljenje Ministarstva pravosuđa

Vrhovni sud je presudio da se pomilovanje ne može odobriti prije donošenja konačne presude. Njih dvojica nakon toga su bili ministri u vladi PiS-a, ali je Vrhovni sud odlučio prošle godine da slučaj ponovno treba pokrenuti.

Osuđeni su na dvije godine zatvora u decemrbu, kada je nova centristička koalicija preuzela vlast u Poljskoj.

U roku od nekoliko dana nakon njihova zatvaranja, Duda je objavio da je pokrenuo proces drugog pomilovanja.

“Za mene su uvijek bili pomilovani, ali s obzirom na društvene nemire, odlučio sam pokrenuti (novi) postupak pomilovanja”, rekao je Duda.

“Apelujem na ministra pravosuđa da ih odmah puste iz zatvora”, dodao je.

Ranije u utorak, ministar pravosuđa Adam Bodnar, koji je ujedno i glavni tužilac, rekao je da ne treba doći do pomilovanja, ali njegovo mišljenje nije obvezujuće za predsjednika.

Novi premijer Donald Tusk obećao je poništiti neke politike PiS-a i kazniti dužnosnike koji su optuženi za zloupotrebe tokom svog mandata.

Tusk kaže da želi vratiti Poljsku u sklad s demokratskim standardima Evropske unije nakon osam godina vladavine PiS-a koja je uključivala redovne sukobe s Briselom oko pravosudnih, medijskih i drugih reformi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada